Figen Solmaz, verksamhetschef på Årsta Folkets Hus, och Nina Vestlund, ordförande i styrelsen. Foto: Eva Tonström

De har fått nog av grova våldet i Årsta

Det är för mörkt och otryggt i Årsta centrum vintertid. Det säger Årsta Folkets hus, som nu kräver en rad åtgärder för att öka trivseln runt torget.

  • Publicerad 16:30, 12 nov 2019

Det var i våras som tre killar i övre tonåren ska ha skjutit mot två ordningsvakter när de satt i sin bil på Årsta torg, något de senare åtalades för. Strax innan hade de ombetts att lämna torget. I samband med det blev personal på Årsta Folkets hus också misshandlad och hotad och någon sköt rakt in mot biohusets entré. Efter det fick ÅFH:s personal ett direktlarm till polisen, de har även satt upp egna övervakningskameror inne i foajén.

Söker engagerade Årstabor

I höstas visade sig en av killarna i centrum igen. Då ska han ha hotat en kaféägare i centrum, enligt Nina Vestlund, ordförande i föreningen Årsta Folkets hus.      

– Det handlar om ett par-tre unga killar som inte klarar av skolan och som saknar sysselsättning. De är egentligen ganska vilsna och vi vill gärna fånga upp dem i vår verksamhet. Därför söker vi engagerade Årstabor som kan möta de här killarna på ett vänligt sätt, prata med dem, säger hon.   

Det ska göras genom att utbilda lokala volontärer, enligt Nina Vestlund, bland annat så kallade entrévärdar till biblioteket, Stadsteatern och ÅFH.

Samtidigt vill ÅFH att Familjebostäder, som äger Årsta centrum, tar sitt ansvar och lagar all den utebelysning som varit trasig länge runt torget, och att man sätter upp kameror.

– Det finns många mörka hörn och dålig belysning vid torget. Vi vill att folk ska trivas här, att det ska kännas ljust och gästvänligt. Det hoppas vi leder till mer liv och rörelse i centrum, även under vinterhalvåret, säger Figen Solmaz, verksamhetschef på ÅFH.

Skridskobana på torget

Som en del i det föreslår ÅFH att man anlägger en skridskobana på torget, runt fontänen.

– Det har aldrig gjorts tidigare vad jag vet och vi har kontaktat stadsdelen för att ta reda om det är möjligt. Vi tänker oss en isbana där framförallt barnen kan åka, säger Nina Vestlund.

Familjebostäder kommer nu att byta ut trasiga lampor längs fasader, vid entréer och i gångarna. Flera av åtgärderna har redan påbörjats.

– Eftersom byggnaderna är k-märkta tar det tyvärr tid att hitta ersättningsbelysning, men vi ligger på för att det ska åtgärdas, säger Lott Jansson, kommunikationschef på FB.

För några veckor sedan kom domen mot killarna. De frias för försök till mord och grovt vapenbrott i brist på bevis, istället döms en av dem för misshandel, olaga hot och försök till utpressning och en döms för grovt tillgrepp av fortskaffningsmedel.

Lokala politiker kräver svar om Årsta teater