Nya ägarna. Några Gröndals- och Söderbor har gått ihop och köpt den gamla gården Charlottendal. Foto: Privat

De har köpt drömgården i Gröndal

1700-talsgården Charlottendal har sålts till ett gäng Gröndals- och Söderbor som gör bostadsrätter av de fyra k-märkta byggnaderna. Priset blev 28 miljoner kronor.

  • Publicerad 12:14, 24 jun 2020

Det är gården Charlottendal på Gröndalsvägen 9-11, som byggdes 1779, som nu har sålts. Gården, med fyra byggnader och totalt 24 rum på runt 700 kvadratmeter, las ut till försäljning i slutet av oktober förra året.

Nu har sex privatpersoner från Gröndal och Södermalm gått samman i en bostadsrättsförening och köpt den.

Martina Lundberg och hennes syster är två av delägarna.

– Vi har bott i Gröndal i tio år och har gått förbi där ibland och undrat över huset, eftersom man aldrig har sett någon där. Så lite avundsjukt har vi tittat över staketet, säger Martina Lundberg.

"Det sjukaste vi gjort"

Totalt har det tagit 229 dagar att genomföra köpet, räknat från annonsen på Hemnet till det slutliga kontraktskrivandet. Nu väntar stora arbeten med stambyten och dränering av de gamla kulturmärkta byggnaderna innan husen kan renoveras och familjerna kan flytta in.

Totalt är det fyra hushåll som kommer ta plats på gården.

– Det är superspännande. Det är det sjukaste vi gjort i våra liv, i alla fall i bostadskarriärväg. Att få ihop det med en bostadsrättsförening och hur man ska göra med alla hus har varit en känslomässig berg- och dalbana. Det är tur att vi känner varandra väl eftersom det återstår mycket roddande, säger Martina Lundberg.

Såld. Charlottendal i Gröndal har fått nya ägare. Foto: Eklund Stockholm New York

Räddades undan rivning

Charlottendal köptes vid slutet av 1700-talet av kryddkramhandlaren Anders Keysner, som gav gården namn efter sin fru.

Senare förföll gården och var rivningshotad. På 1940-talet köptes den och rustades upp byggmästaren Olle Engkvist. Han har även låtit bygga flera andra välkända hus i Gröndal.

Han och hans familj bodde sen på gården fram till 60-talet då den togs över av Olle Engkvist Stiftelse som nu har sålt gården.

Visa merVisa mindre