Dom. Miljödomstolen ger tillstånd att bryta 14 miljoner ton massa. Foto: Mostphotos

”De har kört över både oss och kommunen”

Mark- och miljödomstolen säger ja till en bergtäkt i Kvarnnibble, i Håtuna. Swerock AB ges tillstånd att spränga, krossa och transportera 700 000 ton massa per år i 25 år.

  • Publicerad 08:00, 13 dec 2018

– Det var ganska oväntat. Miljödomstolen har gått helt och hållet på Swerocks ansökan. De tillåter dem till och med att arbeta på kvällar, nätter och helger, säger Fredrik Kantor, ordförande i Förening mot Bergtäkt Kvarnnibble.

Han bor 700 meter ifrån platsen som ska bli bergtäkt.

– Jag kommer att bli ganska drabbad utav buller och vibrationer från sprängningar. Sedan kommer vi alla bli drabbade av att de tänker sänka grundvattennivån eftersom vi har egna brunnar.

Föreningen har kämpat hårt

Fredrik Kantor räknar med att 200-300 lastbilar kommer att köra förbi hans hus varje dag.

– Vi har kämpat hårt för att göra det vi kan, ändå står man hjälplös. Miljödomstolen har kört över både oss och kommunen. De ansåg inte att kommunens landsbygdsplan var något att följa.

Nu hoppas föreningen att kommunen ska överklaga, och på måndag ska medlemmarna ha möte för att diskutera om de ska lämna in en egen överklagan.

– Det handlar om så mycket pengar. Vi har redan lagt ut 100 000 kronor hittills, och att överklaga kommer att kosta nästan lika mycket till, men vi hoppas att vi får ihop det, säger Fredrik Kantor.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Företagarfest får uppföljare: "blev succé"

Företagarfesten blev en succé. Så pass att den får en uppföljning och i större skala.fredag 22/3 10:30

Tack till alla våra trogna och nytillkomna läsare

I en värld där läsandet av papperstidningar minskar går Bålstabladet mot strömmen. I senaste Orvestomätningen ökar tidningen med sex procent. – Oerhört glädjande, säger chefredaktör Bengt Johansson.torsdag 21/3 8:46

Senaste numret

Bålstabladet