De har pyntat julen i 50 år

Bråda dagar råder på Alverbäcks blommor. Julen är en av årets mest hektiska perioder. Dessutom firade familjeföretaget 50 år i veckan.

  • Publicerad 10:06, 6 dec 2018

Påsken och julen är de stora höjdpunkten när det gäller blommor.

December är en intensiv tid på Alverbäcks blommor. För en månad sedan började planteringen av julblommorna och vd:n Håkan Alverbäck känner av trycket från butikerna.

– Påsk och jul är de stora höjdpunkterna när det gäller blommor. Vi har amaryllis, hyacint och röda snitttulpaner. Det är väldigt inne.

I lokalerna vid Bryggavägen på Ekerö finns det 1,3 miljoner hyacinter och över 400 000 lökar med amaryllis under november och december.

Enligt Håkan Alverbäck är det egentligen bara fram till själva julafton som det är tryck på hyacinter och amaryllis. Sedan är det fokus på vårblommor.

Att få jobba med blommor är en stor glädje.

– De är bärare av känslor och passar både till sorg och glädje, säger han.

Tidigare i veckan firade Alverbäcks 50 år. Håkan Alverbäcks föräldrar startade företaget och i dag driver han det tillsammans med familj och släkt. Det har varit en speciell resa att se både från sidan och inifrån för honom. I dag huserar de på ett område på tre hektar.

– Ingen kunde ana något då. Det är helt otroligt. Nu tänker vi framåt och 50 år till, säger han.

Inför jul har han flera tips hur julblommorna ska klara sig.

– Amaryllisen ska ha lite vatten på fatet och stå ljust. Hyacinten dricker mycket och den får man inte glömma att vattna. Står den svalt på natten kan den hålla längre, det är ett litet trix, säger Håkan Alverbäck.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

KRÖNIKA: Världssamfundet känns ju tryggt ändå

Krönika För några år sedan skrev jag på den här sidan om vilket ämne som väcker mest intensiva och engagerade reaktioner. Min slutsats var – och är fortfarande – klimatfrågan. Men det handlar inte om antalet...fredag 14/12 15:59

Stark höst kan ge JVM-plats

Sport Hugo Leufvenius, 19, är uttagen till Junior-VM i ishockey som spelas i Vancouver.fredag 14/12 15:59