En av de som gjort målningen, Felix Paulin @felix_denlycklige, t v, från Salong Betong @salongbetong i Högdalen. Här med kollegan Daniel Beijner @danielbeijner. Den andra konstnären, Anders "Bleckan" Bleckhorns, saknas på bilden. Foto: Jannie Flodman

De har skapat en sagovärld åt Högdalens unga

Högdalens barn och unga har fått ett eget konstverk. Salong Betong fick fria händer och vips hade de förvandlat bibliotekets entré till en sagovärld.

  • Publicerad 16:59, 7 jan 2020

Högdalens bibliotek har fått ett rejält lyft, på flera sätt. Nya färger, nya möbler och tydligare uppdelning för barn och unga är något av det som möter besökarna sedan nyöppningen 29 december. Datorerna har också flyttats närmare entrén och biblioteket har fått en ny huvudingång.

"Ett hedersuppdrag"

Det stora numret är ändå det nya, magnifika konstverket som skapats i entrén på markplan. Färgglada sagofigurer, slott och blommor smälter ihop med kända byggnader från Högdalen och Söderort. En känd figur som också finns med är den vita kaninen från Alice i Underlandet.

Det är lokala Salong Betong i Högdalen, som jobbar med tatueringar och olika designprojekt, som fick uppdraget och de tvekande inte en sekund.

– För oss är det ett hedersuppdrag, att få skapa ett verk åt framförallt barn och unga här i Högdalen. Det blir det första som möter dem när de går till bibblan, säger Daniel Beijner, en av grundarna och vd för Salong Betong.

– Jag vill att det ska kännas mäktigt att komma in här, att de ska tänka ”shit, hur har de gjort det här!” och kanske inspireras att själva lära sig måla så här. Allra helst vill man ju att det ska finnas kvar i minnet hos dem hela livet, säger konstnären Felix Paulin och tillägger att han själv har sådana bildminnen från barndomen som inspirerat honom.

Jobbade nattetid

Det mesta av konstverket är skapat med sprayfärg, därför var de tvungna att jobba nattetid för att inte störa andra hyresgäster eftersom det luktar starkt. Två personer har jobbat fem-sex timmar per natt under några veckor.

– Vi kommer från graffitikulturen så för oss är sprayfärg det normala sättet att jobba, säger Felix.

Bibliotekschefen Anna Ulfstrand hyllar deras arbete.

– Vi är så glada för det här! Innan var det bara gråa trista väggar. Konstverket kommer att användas av bibliotekarierna när de väljer ut teman och böcker att jobba med ihop med de unga besökarna, säger hon.  

– Vi vill att barnen ska tas till en värld som uppstår när man läser, bort från skärmar och sociala medier, säger Daniel Beijner.

Högdalens bibliotek nyinvigs 11-12 januari, med bland annat bandklippning av konstnären och Högdalendottern Efva Attling, och babydisco.  

Snart stänger Högdalens bibliotek

Gå på invigningen

Högdalens bibliotek nyinvigs i helgen 11-12 januari, kl 11-15. Det blir musikunderhållning, pyssel med partyhattar och tipsrunda, snacks och dricka. På lördagen kl 13 lovas bandklippning av konstnären Efva Attling, enhetschefen Anna Ulfstrand och kulturborgarrådet Jonas Naddebo. Den som vill vara med på babydisco på söndagen kl 15 föranmäler till emma.maria.niskanen@stockholm.se. Högdalens bibliotek är ett av stadens mest välbesökta bibliotek med 200 000 besökare per år.

Grönt ljus för 166 studentlyor i Björkhagen

Nyheter Lång process Nu, sex år efter att detaljplanen skickades på samråd första gången, kan Söderorts nya studentbostäder börja byggas. Närmare bestämt i Björkhagen.fredag 3/4 9:11

AIK bandy flyttar till Söderort

Sport Satsar på guld med två nyförvärv i världsklass Under säsongen har AIK bandy haft problem på sin hemmaplan Bergshamra IP. Nu står det klart med en ny lösning som innebär flytt till helt nya hallen på Gubbgängens IP. Samtidigt har klubben lyckats...torsdag 2/4 13:54