Ihärdiga. Varje fredag sedan november 2018 har de varit på plats. Och fler fredagar lär det bli. "I vintras stod vi under taket och tryckte i snöblandat regn", säger Eva Lenke, i randig sjal. Foto: Elinor Karlin

De har strejkat i ett och ett halvt år

Klimatkampen brinner ännu, på Tuna torg i Vallentuna centrum. Varje fredag träffas några av Vallentunas största miljökämpar för att fredagsstrejka.

  • Publicerad 11:55, 12 mar 2020

Det viktigaste av allt är att folk vet att vi står här.

Här på Tuna torg har de suttit, varje fredag, sedan 30 november 2018. Och de planerar att sitta kvar. Vallentunas järngäng träffas varje fredag mellan 17–18 för att strejka tillsammans för klimatet. Och så backa Greta förstås.

Vallentunabor demonstrerade för klimatet

– Det viktigaste av allt är att folk vet att vi står här, det händer inte bara inne i Stockholm, säger Eva Lenke.

Inte bara en strejk

Hon är, tillsammans med de andra på torget, drivande i nätverket Klimatsmart Vallentuna, som startade i samband med att klimatstrejken drog i gång. Men det är inga skolstrejker det handlar om här. Alla på torget, den här första fredagen i mars, är runt medelålder och uppåt. Både jobb och skolor har slutat för dagen.

– Men det också viktigt att visa att det finns olika grupper som påverkas av klimatkrisen, inte bara skolungdomar, säger Anders Eriksson.

Gemensamt intresse

De flesta av dem har varit med sedan början och de ser fram emot den ljusare och varmare årstiden som är på väg. En stor anledning till att de kommer är ju också att de har himla trevligt. Står man och umgås en timme i veckan så lär man ju känna varandra.

– Det är ju också trevligt att få avsluta veckan tillsammans med några som förstår vad problemet är. Det är det inte så många andra som gör, säger Eva Lenke.

Läckraste bönan från Brottby

Nyheter Här har den odlats i generationer Bönan Brottby har fått erkännande som bevarandesort. Det betyder att den anses vara av stort kulturhistoriskt värde med lokala smaker. Nu öppnas dörren för den kommersiella marknaden.fredag 27/3 17:12

Peter, 16, mördades – så vill de närstående hedra hans minne

Nyheter ”Jag kan beskriva honom med ett ord – snäll.” Mordet på 16-åriga Peter Plax skakade hela Sverige. Nu vill Peters familj och vänner hedra sonen, klasskompisen, pianisten och basketkillen så att människor kan minnas allt det han var i stället för...fredag 27/3 16:34
Stockholm Direkt