Ses. Brommaborna Petra Janosikova och Lisa Ödling har blivit vänner genom appen GoFrendly. Foto: Mikael Andersson

De hittade sitt nya tjejgäng via mobilen

Långa avstånd till bästisen, olika faser i livet eller bara nyfiken på nya människor? Via en app har 60 tjejer från Västerort bildat "Brommagänget", där alla har samma mål – hitta nya vänner.

  • Publicerad 16:11, 10 jan 2020

Det var i somras som Lisa Ödling hade två biljetter till en konsert. Hon är 30 år och berättar att det var svårt att hitta någon som kunde följa med henne.

– Många har barn och har inte tid. Då berättade min kompis att det finns en app, GoFrendly, som är som Tinder fast för vänner, säger hon.

I appen fyller man i information om sig själv, om man har barn, är singel eller har sambo, ens intressen och var man bor. Sedan matchas man med andra utifrån avståndet.

– Man får förslag på vänner, sedan bestämmer man själv om man vill skriva till dem eller inte, och tvärtom, säger Petra Janosikova.

Hon såg reklam för appen på tunnelbanan, och bestämde sig för att prova. Petra och Lisa träffades genom en vinkväll som Lisa anordnade. Men fler vänner skulle det bli.

– Jag skapade ett event i appen som hette Vardagshäng i Bromma. Det blev så stort att jag fick göra en separat Facebookgrupp. Just nu har vi 62 medlemmar, tjejer från Bromma och andra delar av Västerort. Vi har gått på promenader runt Lillsjön, ätit brunch och fikat. I vår är vi ett 15-tal tjejer som ska springa Vårruset också, säger Lisa.

Appen riktar sig bara till tjejer, något som både Lisa och Petra tycker är bra.

– Jag är aktiv i en annan Facebookgrupp där både tjejer och killar är med. Jag skrev att jag ville träffa en tjejkompis som också kunde prata tjeckiska, men då var det massor av killar som hörde av sig. De försökte med något mer, fast jag sagt att jag bara ville träffa en kompis, berättar Petra.

Är det generellt svårt att hitta nya vänner?

– Ja, speciellt i Sverige, det är awkvard om en främling går fram till en. Jag träffade min kille via Tinder, jag tror det är mycket lättare att träffa folk via appar. Det är en plats där alla har samma syfte, säger Lisa.

De säger att när vissa av ens vänner skaffar barn och familj eller flyttar till en annan del av stan, kan det vara svårt att hitta tiden till att ses.

– Många i Stockholm har flyttat hit från mindre städer och inte etablerat kontakter. Detta plus distansen gör att det blir svårt att ses, säger Petra.

Populärt. Båda tror att det kommer bli vanligare med kompis-appar i framtiden. Foto: Mikael Andersson

Men även om de är över 60 personer som gått med i "Brommagänget", som de kallar sig för, ses de inte allihop samtidigt. Det hade nog varit svårt både tidsmässigt och logistiskt.

– Vi brukar vara runt 10 till 15 personer som träffas, men många träffas även två och två. Vissa klickar mer än andra, några gillar inte att gå på restaurang, vissa dricker inte och så vidare. Poängen är att man ska ses spontant, säger Lisa.

Kontaktannonser för både vänskap och relationer är något som funnits länge i olika tidningar, och är i sig inget nytt fenomen. Men att ta initiativ och efterlysa nya vänner kan ändå kännas svårt.

– Jag tyckte det var ett stort steg. Man måste marknadsföra sig själv, och många kanske skäms över att skriva "jag vill ha vänner", säger Petra.

Men Lisa tror att det har blivit ett mer accepterat sätt, de flesta hänger ju på sociala medier idag.

– Det har blivit mycket mindre tabubelagt. Folk kan såklart tycka att det är lite skämmigt, men jag tror ändå att fler accepterar det här sättet. Jag tror det är perfekt för den som är lite blyg, säger hon.

Tjejerna tror att trenden med kompis-appar kommer hålla i sig även i framtiden.

– Jag tycker det vore bra om även gamla människor var med, eftersom många är ensamma, säger Petra.

– Ja, våra föräldrar som är vana med moderna telefoner kommer säkert kunna använda det sen, lägger Lisa till.

Riktar sig till kvinnor

GoFrendly är en app som riktar sig till alla som identiferar sig som kvinnor och är över 18 år.

Utifrån avstånd och profil matchas man med andra personer.

Man väljer själv om man vill ta kontakt med sin match.

Den som vill vara med i Brommagänget kan kontakta Lisa via Facebookgruppen "Vardagshäng i Bromma".

Visa merVisa mindre