Stöttar. Alejandra Chacin ( till vänster) och Therése Karlsson jobbar med SIG i Hässelby-Vällingby som hjälper kriminella att lägga av. Foto: Mikael Andersson

De hjälper kriminella bort från gatan

Sociala insatsgruppen hjälper grovt kriminella i Västerort att byta livsstil. Att själv vilja sluta begå brott är ett måste.

  • Publicerad 16:06, 18 jan 2018

En ständig jakt på snabba pengar. Noll förtroende för myndigheter och att få en lägenhet eller jobb känns kört. Fast i missbruk med skulder hos kronofogden eller andra kriminella.

Så ser det ofta ut för dem som kommer till Sociala insatsgruppen (SIG) i Hässelby-Vällingby. De hjälper kriminella som vill lägga av, ofta handlar det om grov brottslighet.

En del får kontakt med SIG genom frivården. Andra genom kompisar som har fått hjälp. Många plockar SIG upp genom att åka till anstalter, häkten och finnas ute på gatan.

– Om jag ser någon i Vällingby som säljer är det kanske inte läge att gå fram där och då. Men så fort jag hör att han sitter i häktet åker vi dit. Alla livsstilskriminella i Hässelby-Vällingby ska någon gång få frågan om de vill ha hjälp av oss, säger projektledaren Therése Karlsson.

SIG kan hjälpa till att fixa boende, jobb och skuldsanering. Om deltagaren behöver försörjningsstöd har SIG ett avtal med socialtjänsten som gör att beslutet kommer snabbt.

Att vilja är ett måste

SIG vill och ska inte hjälpa dem som fortsätter att sälja knark, råna eller begå våldsbrott. Att själv vilja ändra sitt liv är därför ett måste.

– Vi finns med hela vägen och följer med på möten och kan sitta med vid ett jobbigt samtal. Han vet att han kan ringa mig klockan åtta på kvällen om det behövs, säger samordnaren Alejandra Chacin.

Att någon finns där är grejen. Det säger en före detta deltagare som för två år sedan lämnade gängkriminaliteten med hjälp av sin samordnare på SIG.

– Han trodde på mig när alla andra hade gett upp. Även om min familj fortfarande hade hopp om mig trodde de inte att jag skulle lyckas sluta vara kriminell. Men han brann för att hjälpa mig, säger mannen.

Vissa måste flytta

Ju äldre deltagaren är desto större är chansen att lyckas. Man har mognat och hunnit se fler tunga delar av livet som kriminell. Therése och Alejandra är överens om att en flytt också hjälper till. Men för en del är en flytt ett måste – på grund av hotbilden mot dem.

– Då hjälper vi till med det också. Alla kriminella har fiender men det varierar hur allvarlig hotbilden är och om det finns en allvarlig konflikt, säger Therése Karlsson.

Omkring hälften av dem som skrivs ut har både jobb och bostad. Men SIG vet inte hur många som lyckas i det långa loppet. Det är frivilligt att fortsätta ha kontakt efter att man skrivits ut och svårt att veta vad man ska titta på. Att utgå från nya domar eller brottsmisstankar är tidskrävande och riskerar att ge fel bild, menar Therése Karlsson.

– Jag tror att det bästa sättet är att titta på deras sociala situation. Om de har jobb och bostad kan man oftast utgå från att det går bra, säger Therése Karlsson.

Det här är SIG

Sociala insatsgruppen (SIG) finns i dessa stadsdelar: Enskede-Årsta-Vantör, Farsta, Hässelby-Vällingby (tar emot från Bromma), Spånga-Tensta (tar emot från Rinkeby-Kista), Skarpnäck och Skärholmen.

Målgruppen är livsstilskriminella mellan 18 och 29 år. Vissa tar även emot unga från 12 år.

Jobbar nära polis, socialtjänst och Jobbtorg.

2017 hade SIG Hässelby-Vällingby kontakt med 49 deltagare, varav 13 stycken skrevs ut. Nio av dem hade försörjning, två genom försörjningsstöd. Tio hade boende, varav ingen hade fått sin bostad genom socialtjänsten. Boende i andrahand och som inneboende räknas om det är tillsvidare eller i minst sex månader.

Just nu har SIG i Hässelby-Vällingby kontakt med 34 personer, varav 10 stycken i kö eller är i ansökningsprocess.

Källa: Stockholm stad och SIG Hässelby-Vällingby verksamhetsberättelse för 2017.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

JUST NU Köer in mot Slussen efter olycka

Nyheter Flera bilar i krock vid Skurubron i Nacka – Trafikverket: "Mycket stor påverkan" En trafikolycka har inträffat mellan tre personbilar strax innan Skurubron i Nacka nu på onsdagsmorgonen. Trafikverket varnar för ”mycket stor påverkan” och enligt SL råder förseningar och...onsdag 23/5 8:08

Barn rymde från förskola – ingen märkte nåt

Nyheter ✓Tvååringar på vift i Dalen ✓Chefens svar: Ingen stor sak Tre barn – två och tre år gamla – försvann nyligen från en av kommunens förskolor i Dalen utan att personalen märkte det. Ingen stor sak, enligt förskolechefen.onsdag 23/5 6:50

Vi är Västerort