Loly Amar och Palien Cham från ABF-projektet ASK. Foto: Henrik Lindstedt

De hjälper nyanlända och avlastar bibblan

Tänk dig att vara ny i Sverige, du kan inte språket. Bunten med myndighetspapper blir lätt skrämmande. Men nu finns hjälp att få för nyanlända i Huddinge genom det nya initiativet ASK.

  • Publicerad 10:23, 6 feb 2019

På biblioteket i Vårby gård sitter Fassidi Kourouma och Ben-Sarah Mansari. Ben-Sarah har fått problem med sitt konto på Facebook. Hon har två stycken och behöver hjälp att radera det ena.

Och hjälp finns.

För mitt emot sitter Loly Amar och Palien Cham från ABF-projektet ASK (Arbete, samhället och kommunikation). De sitter i Vårby tre dagar i veckan och i Flemingsberg en dag i veckan för att i första hand hjälpa nyanlända och asylsökande med kontakten med myndigheter.

– Jag tycker det är utmärkt att de är här. Många äldre klarar inte den nya tekniken, säger Fassidi.

Efter 20 år i Vårby är Fassidi knappast att räkna som nyanländ. Men bibblan är som hans andra hem och han kommer gärna förbi bara för ett samtal och Loly och Palien är glada över att få hjälpa även dem som bara behöver snacka av sig lite.

Biblioteken behöver hjälp

– Det finns verkligen ett behov, vi hör det från bibliotekspersonalen och våra deltagare, säger projektledaren Palien Cham.

Biblioteket har på vissa sätt blivit samhällets sista utpost på mindre orter där arbetsförmedling, apotek och poliskontor har flyttat ut. Med det här projektet får de som behöver hjälp kontakt med en person som till hundra procent kan fokusera på dem, samtidigt som bibliotekspersonalen kan ägna sig mer åt sina kärnuppdrag.

Loly är aktivitetsledare och är den som sitter i Vårby bibliotek mest.

– Det är mycket hjälp med Försäkringskassan eller hjälp med att fylla i ansökan om anhöriginvandring. Man får försöka förklara på lätt svenska. Många behöver också hjälp på individnivå, att sätta sig ner och prata igenom sina problem med någon, säger hon.

Varför gör ni det här?

– Det här jobbet är det bästa som finns. Tacksamheten du får när du verkligen lyckats hjälpa någon, den går inte att mäta i pengar, säger Palien.

Då kan du få hjälp

Vårby gårds bibliotek: Måndag–tisdag, torsdag 13–16

ABF i Vårby gård: Måndag–tisdag, torsdag 10–11

Flemingsbergs bibliotek: Fredagar 13–15

För mer information: 070-348 07 77 eller @askhuddinge på Facebook

Ben-Sarah Mansari och Fassidi Kourouma har tagit skydd från kylan. Foto: Henrik Lindstedt