Vänskap. Agneta Erfelt får hjälp av Anneli Nordström från Fixargruppen i Täby, men mötet är betyder mer än bara praktisk hjälp. Foto: Mikael Andersson

De hjälper Täbys äldre med vardagsbestyren

Byta glödlampa, hänga upp gardiner eller tavlor. Täbys fixargrupp hjälper många äldre med sysslor som de inte längre klarar av själva.

  • Publicerad 11:50, 12 apr 2019

– Nu är vi här igen, säger Anneli Nordström när hon kliver in i parhuset vid Täbyvägen.

– Ni behöver inte ta av er skorna, kom in, kom in, svarar Agneta Erfelt, med ett stort leende.

Här bor Agneta tillsammans med sin man Lars Erfelt, som nu sitter vid köksbordet i vardagsrummet och tar emot gästerna.

Lars lever med alzheimers, en sjukdom som gör att han behöver hjälp med mycket.

Idag bor Agneta och Lars tillsammans i huset två veckor i månaden. Hon tar hand om det mesta i hemmet.

– Vi har gjort allt tillsammans, rest och haft segelbåt. Jag fixade med allt praktiskt i hushållet och han med allt det här. Vi har alltid kompletterat varandra, säger hon och pekar på verktygen som tagits fram.

Agneta fortsätter:

– Jag har alltid varit självständig, men numera klarar jag inte av att göra allt här hemma.

Trots att Lars får hjälp från hemtjänsten tre gånger om dagen så ingår det inte i hemtjänstens uppdrag att ordna med mindre saker som måste göras i hemmet.

Det är just därför Anneli Nordström och hennes man Göran Lundqvist är här. Idag ska de sätta på hjul på frambenen på en av stolarna i köket, för att underlätta för Agneta när hon ska hjälpa maken vid bordet. I köket ska även ett blått stänkskydd upp. Annelie håller upp det:

– Jag tänker att du vill ha mönstret åt det här hållet, eller hur?

– Ja, det blir bra, jag ska bara flytta på sängen, säger Agneta.

Ville hjälpa andra

Fixargruppen som Anneli Nordström och Göran Lundqvist är med i startades av Röda korset i Täby 2005 för att förhindra fallolyckor i hemmet. De hjälper till med mindre sysslor i hemmet, som äldre eller människor med funktionsvariationer inte klarar av att göra själva.

Anneli och Göran är relativt nya i gruppen och anledningen till att de ville gå med var enkel för dem: de ville hjälpa andra.

– Vi hade tid över. Det ingår inte i hemtjänstuppdraget att fixa med de här sakerna och det förväntas att man ska ha anhöriga som bor nära, vilket inte alla har, säger Anneli.

Guppen har idag sju till åtta aktiva fixare, och på ett år får de mellan 100 och 300 uppdrag i kommunen. Men de tror att det är fler som är i behov av hjälp än det är som hör av sig.

Uppdragen tar oftast runt en halvtimme att fixa.

– Vi har varit på ställen där vi bara hängt upp en tavla eller gått ut med en stol till grovsoprummet, säger Anneli och fortsätter:

– Men det är inte alltid människor vågar be om hjälp och många känner inte förtroendet att släppa in någon okänd i sitt hem.

Skratten avlöser varandra när de står i köket och småpratar. Agneta letar fram de verktyg som behövs. Hon säger att det är skönt att Anneli och Göran inte är stressade när de kommer.

– Jag har tjugoåtta olika personer som kommer från hemtjänsten och de har ofta inte tid att prata. Det är helt fantastiskt det som den här gruppen gör, och så lär man känna varandra också, säger hon.

– Det är det som är det fina. Görans pappa bor i Umeå och jag önskar att han kunde få samma hjälp, då vi inte kan vara där hela tiden. Det är nog en del i varför vi gör det, säger Anneli.

– Jag kanske kan vara din förälder?, fyller Agneta i och ger Anneli en kram.

"Är det okej att jag tar ner köksskåpet", säger Göran Lundqvist från Fixargruppen. Anneli Nordström (tv) och Agneta Erfelt. Foto: Mikael Andersson

Fixargruppen i Täby

Fixargruppen startades av Röda korset i Täby 2005 för att förhindra fallolyckor.

Liknande grupper finns i de flesta av landets kommuner. Ibland utförs tjänsten av en frivilligorganisation, men det är också vanligt att kommunerna har en anställd.

För att beställa tjänsten eller ringa och fråga om man kan få hjälp, kontakta: 070-546 00 45.

Enligt fixargruppen har antalet uppdrag ökat, efter att de hade ett möte med kommunens handläggare i september 2018. Men fixargruppen upplever ändå att det är många äldre i Täby som inte känner till att de finns.

Visa merVisa mindre
Stockholm Direkt