Richard Karlsson och Johan har kommit varandra nära de senaste åren. På Processkedjan kommer ungdomar i åldrarna 13-29 för att spela FIFA, laga mat, spela pingis eller spela in musik. Foto: Sacharias Källdén

De hjälper unga kriminella på banan igen

Råna och slåss? Inga problem. Sjunga en egenskriven låt i musikstudion? Jätteläskigt. På Södermalm pågår arbetet med att hjälpa unga kriminella tillbaka till samhället och motivera dem att leva ett liv fritt från brottslighet och droger.

  • Publicerad 10:00, 21 apr 2018

Bredvid brandstationen på Tjärhovsgatan finns en dörr med den enkla skylten ”Process Kedjan”. Ett rätt anonymt ställe, men på insidan pågår arbetet med att förändra ungdomars liv.

– Det är ingen rak linje och det går inte perfekt hela tiden. Men här kan jag vara mig själv till hundra procent.

Det säger Johan. Han är 25 år och har gått hit sedan hösten 2015. Process Kedjan (som föreningen själva skriver det) har funnits lite mer än fyra år och arbetar med unga kriminella för att stötta dem i att bygga ett liv i frihet. Personalen har själva bakgrund i liknande förhållanden, men lever idag drogfritt och fritt från kriminalitet. Vi befinner oss i verksamhetens fritidsrum tillsammans med Johan och grundarna Andreas Nygren och Richard Karlsson.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

– Vi har blivit hjälpta genom pedagogik, något som behövs för att förhindra unga mäns våld, hedersvåld och liknande. Ungdomarna här kan identifiera sig med oss och vi har förståelse för dem, säger Richard Karlsson.

Johans skolgång präglades av mobbning. En dag tog det stopp. Han började slåss, stjäla och använda droger.

– Jag ville att mobbarna skulle lära sig en läxa. Jag blev mobbaren istället och det var där det gick snett. Jag var så arg.

Personlig coach i fängelset

Efter flera turer till psykologer och familjehem hamnade han i ungdomsfängelse när han var 17 år. Där blev det värre och han knöt kontakter. Efter ett misslyckat rån hamnade han i häktet 2013. En dag fick han besök av Richard.

När Johan satt i häktet fick han besök av Process Kedjan. "Jag var helt förstörd då och använde våld mot oskyldiga människor. Idag jobbar jag med mig själv, den väntetiden tar kraft." Foto: Sacharias Källdén

Richard Karlsson och Johan har kommit varandra nära de senaste åren. På Processkedjan kommer ungdomar i åldrarna 13-29 för att spela FIFA, laga mat, spela pingis eller spela in musik. Foto: Sacharias Källdén

Process Kedjan arbetar med uppsökande verksamhet och samarbetar med både polisen och Kriminalvården i arbetet med att fånga upp unga kriminella. När Johan förflyttades till Österåkers anstalt gick han våldspreventiva kurser, 12-stegsprogrammet och på NA-möten (Anonyma Narkomaner). Richard fortsatte att besöka honom som en så kallad personlig coach.

– Vi lärde känna varandra, han fick mig att bli mer öppen. Det är svårt att bearbeta mina trauman men Richard har lärt mig att det inte bara får sitta i mitt huvud utan att det måste ut, säger Johan.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

– För oss handlar det om att komma in i de slutna rummen utan droger och kompisars påverkan. Vi kan känna igen oss i de här ungdomarna och motivera dem att ta sig till de positiva rummen som faktiskt finns på anstalten, säger Richard Karlsson.

"Dansa salsa är jätteläskigt"

Totalt har Process Kedjan kontakt med cirka 300 individer i åldrarna 13–29 år. De besöker dem på häkten, anstalter och institutioner. Här finns förändringsprogram, föreläsningar, gruppaktiviteter och anhörigsamtal. På fritidsverksamheten åker ungdomarna skidor, lagar mat eller producerar musik i studion.

– Det är konstigt med oss. Vi kommer från en destruktiv miljö med trasiga familjeförhållanden och bakgrunder och är vana vid det, men att exempelvis dansa salsa kan kännas jätteläskigt för ungdomarna, säger Andreas Nygren.

I framtiden vill Johan börja jobba inom militären. Dock måste man vänta 10 år efter att ha blivit dömd, så han har sex år kvar innan han kan ansöka.

– Nu jobbar jag med att kontrollera mina känslor för att slippa återfall. När jag blir arg går jag bara bort från situationen istället för att ta ut det på någon.

*Johan heter egentligen något annat.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.