Gabriella Ekström och Urpo Könnömäki hoppas att fler får upp ögonen för fågelskådning. Foto: Mikael Andersson

De hoppas att fågelskådning ska få ett uppsving på öarna

Corona ställde in det planerade 20-årsjubileumet för Mälaröarnas ornitologiska förening. Nu tror föreningen att samma virus möjligen kan locka fler intresserade att börja fågelskåda.

  • Publicerad 13:07, 3 jul 2020

Tjusningen är en dag i naturen och glädjen det ger.

Efter att han som barn fick följa med sin storebror ut och titta på fåglar är Urpo Könnömäki hängiven fågelskådare.

– Jag var med och startade Mälaröarnas ornitologiska förening och i dag är jag ordförande. Det är ett härligt sätt att komma ut i naturen, säger han.

Fågelskådningen har tagit honom till såväl Svalbard som till Alaska, men han trivs lika bra hemma på sin tomt eller i utsiktstornet på Svartsjö dämme. Hit går han ofta och på området finns en lång rad olika arter att se, bland annat knölsvan, svala, gråhäger, brushane och rovfågeln bivråk.

– Det finns både vatten, åkrar och skogsområden här och det är en av de bästa platserna för fågelskådning på Mälaröarna. Ett annat bra ställe är Eldgarnsö, dit åker många, säger han.

Entusiaster. För Urpo Könnömäki och Gabriella Ekström har fågelskådning blivit en livsstil. Från tornet vid Svartsjö dämme har de en bra vy. Foto: Mikael Andersson

För klubbkamraten Gabriella Ekström är fågelskådning ett mer nyväckt intresse. Hon har varit medlem i föreningen i några år och har ständigt öron och ögon öppna för att hitta nya arter.

– Tjusningen är en dag i naturen och glädjen det ger. Det behövs bara bra kläder och en kikare. Jag har ett stressigt jobb, men det här får mig verkligen att koppla av. Jag kan vara ute i flera timmar, säger hon.

De lyfter båda fågelskådningen som en året runt-aktivitet, men ser våren och sommaren som de årstider det är lättast.

– Då finns mycket mat ute och det är häckningsperiod. Men även på vintern går det att se fåglar som passerar här på väg söderut, säger Gabriella Ekström.

Gabriella Ekström är relativt ny fågelskådare. Hon har fått bra tips av mer erfarne Urpo Könnömäki.

Har börjat med ekoskådning

Hon tycker att Mälaröarna är ett bra ställe för fågelskådning och har de senaste åren ägnat mycket tid åt något som kallas ekoskådning. Det innebär att ornitologen cyklar eller går och sedan registrerar de arter som setts.

– Det började som lite av en motvikt till allt resande. Mycket kan ses på hemmaplan. Bara i år har jag sett 136 olika arter i Ekerö kommun.

Trots mycket natur och ett rikt fågelliv runt Mälaren har det lite sämre med återväxten bland fågelskådare på Mälaröarna.

– Det kanske kan bli bättre nu i sommar när många har semester hemma. Vi har inga uttalade nybörjararrangemang, men man kan komma med och titta om man vill och vi är alltid lyhörda för frågor och berättar gärna om någon undrar, säger Gabriella Ekström.

Samtidigt vill hon ändra bilden av fågelskådare.

– Det finns absolut fördomar att det bara är folk i kamouflagekläder med dyr utrustning. Det är inte bara så. Det räcker med en vanlig handkikare och vanliga friluftskläder och det är hundra procent du själv som sätter ribban, säger hon.

Även Urpo Könnömäki hoppas på fler intresserade och tror att en sommar hemma kan ha positiv inverkan.

– Det enda vi tar betalt för är vår medlemsavgift. Sedan är utflykter gratis och det är fritt att komma till våra torn och titta. Vi har bland annat något som heter Tisdagsklubben i Svartsjö. Då ses vi vid 06.00 och det brukar komma 15–20 stycken, säger han.

Kikare. För den som vill börja med fågelskådning är en enkel kikare och oömma kläder det som behövs. Foto: Mikael Andersson

Tisdagsklubben

Sedan två år arrangerar Mälaröarnas ornitologiska förening Tisdagsklubben. Just nu har de sommaruppehåll, men planerar att starta igen i höst.

Platsen varierar, men gruppen brukar samlas vid parkeringen vid kommunhuset. Inga förkunskaper krävs.

Mer information och kontaktuppgifter finns på www.mof-ekero.se.

Visa merVisa mindre

Efter ett halvår – grönt ljus för motioner igen

Nyheter Vill se Sportotek i kommunen I dag, torsdag, lade oppositionen sin första motion på över ett halvår. Den handlar om möjligheten att inrätta ett Sportotek.torsdag 24/9 16:57

S: Dags att oppositionen får komma med förslag igen

Nyheter Vill återinföra motioner i kommunfullmäktige I våras beslutade gruppledarna i kommunfullmäktige att stoppa alla motioner i kommunstyrelsen. Nu vill oppositionen återfå möjligheten att göra sin röst hörd.tisdag 22/9 11:37

Inga SL-automater på Mälaröarna

Nyheter Hänvisar till nya betalningssätt framöver Flera oppositionspartier vill att Ekerö kommun ska sätta upp SL Access-automater runtom på Mälaröarna. Något som Mälaröalliansen inte tycker behövs. Beslut tas på tisdag.måndag 21/9 16:55