Eldsjälar. Clara Folkebos, Nora Caroline Källersjö och James Lockowandt bakom projektet Choir Academy. Foto: Privat

De hyllas efter sitt körprojekt för barn

Clara Folkebo från Danderyd och Nora Caroline Källersjö från Täby kan vinna ett av Framtidens musikpris för sitt projekt Choir Academy.

  • Publicerad 16:39, 9 sep 2020

Det blir både kul för elever och vi som älskar att hålla på med musik.

För två år sedan startade några unga musiker ett kör-projekt för lågstadieelever. Sedan dess har det växt och tagits upp av Riksförbundet Unga Musikanter.

Nu har personerna bakom projektet, Choir Academy, nominerats till "Framtidens musikpris" i kategorin "Bästa ungdomsinitiativ.

– Det känns verkligen superkul, berättar två av eldsjälarna, Clara och Nora.

Vill förbättra integration

Clara Folkebo kommer från Djursholm och Nora Caroline Källersjö från Skarpäng. 2018 kom deras vän James Lockowandt på idén med Choir Academy, och de hakade på.

– Det går ut på att vi åker ut till skolor och använder deras musiksal, deras utrustning och så får alla elever som vill vara med. Sen sjunger vi 30 till 40 minuter och har med lite danssteg, säger Nora och Clara tillägger:

– Sen har vi instruktioner där skolorna kan köra själva. Det blir både kul för eleverna och för oss musiker som älskar att hålla på med det vi gör.

Totalt har de besökt ett 30-tal skolor, bland annat i Norge, som har fått testa konceptet.

Clara och Nora berättar hur det går till. Unga musiker kopplas ihop med en skola där de sjunger med eleverna, genom Choir Academy. Arbetet är ideellt och målet är att skapa trygghet, förbättra integration och sprida glädje, berättar Nora och Clara.

– Man öppna gränser istället för att skapa gränser med musik, säger de och tillägger:

– Det är en intim sak att sjunga inför andra. Men om man gör det i en grupp så vågar man, och det skapar trygghet, det har det gjort för mig.

Choir Academy

Choir Academy är nominerade i kategorin ”Bästa ungdomsinitiativ”.

Riksförbundet Unga Musikanter: "Priset går till projekt eller initiativ som initierats eller genomförts av eller med barn och unga. Det kan vara allt från konserter och festivaler till klubbar och föreningar och som innehåller en hög grad av ungas delaktighet."