De inspirerar med sin snällhet

Systerskap i Bro (S.i.B), föreningen som handlar om snällhet och samhällsnytta, är nominerade till Årets Inspiratör i Upplands-Brogalan. ”Med stort hjärta och smittande engagemang vill de bygga gemenskap och framtidstro.”

  • Publicerad 12:09, 19 apr 2019

Systerskap i Bro, som består av Sussanne Persson, Sari Lindstedt och Malin Nordin, ska just till att spela in ett filmklipp som ska användas på Upplands-Brogalan den 26 april. Vi möts på parkeringen utanför Igelkott Studios.

– Det är roligt att några har uppmärksammat oss och det vi gör, säger Sari.

– Det är lite förvånande, vi har ju inte hållit i gång så länge, menar Sussanne.

Systerskap i Bro grundades i oktober 2018. Sussanne, Sari och Malin tyckte att det fanns ett glapp i Bro.

– Det finns tusentals bra idéer och fina människor, men ingenting som sätter ihop det, säger Sussanne.

Lyckade kvinnoträffar

Sedan starten har de hunnit ha tre klädbytardagar, en insamlingshjälp inför jul, musikcaféer och en träff på Nyfiket för kvinnor med temat våld i nära relationer. Träffen blev lyckad med över 50 deltagare som lyssnade, pratade och bjöds på mat.

Samma upplägg ska arrangeras den 25 april, fast med temat mammor som är oroliga. En grupp kvinnor från Tensta som har startat en egen nattvandrargrupp kommer och berättar och polisen ska lära mammorna om droger och tipsa om vad de kan göra om de misstänker att deras barn brukar narkotika. Tack vare bidrag från Leader Mälardalen kan S.i.B bjuda alla som kommer på mat.

Nu är S.i.B:s plan är att ta det här engagemanget ännu längre.

– Vi vill leva på det här är tanken. Vi har sökt ett stort projekt från Leader Mälardalen som sträcker sig över två år, och efter två år hoppas vi på att kunna leva på det av sig självt, säger Sussanne.

De har även sökt en ettårig folkhögskoleutbildning i att leda och utveckla arbetsintegrerande företag.

– Vi vill handleda hemmasittare, vara referenspersoner och integrera dem in i arbete, berättar Malin.

– Det finns inget sådant företag i Bro, lägger Sussanne till.

Men de tänker givetvis att fortsätta att hålla bollarna i luften kring sådana arrangemang som de redan har satt i gång.

De har engagerat sig förut

Sussanne och Malin har känt varandra i 19 år vid det här laget, och för elva år sedan kom Sari in i bilden. De har engagerat sig i andra sammanhang tillsammans förut, men nu ville de starta eget.

– Vi har alltid haft tid över till viktiga saker, säger Sussanne.

– För att det finns behov. Och så har vi kul. Det är så här vi tycker om att umgås, säger Sari.

Att starta förening tillsammans har inneburit en hel del möten med olika samarbetspartners, vilket de inte är vana vid – för att inte tala om att gå på gala.

– Hur gör man? utbrister Malin.

Det är dags att kliva in i studion och trion ska ställa sig framför en stor skärm med körsbärsblommor och svara på frågor in för galan. Systerskapet har så roligt och Eric Hasso på Igelkott Studios tycker att de är så härliga att de enligt önskemål får byta ut de rosa blommorna mot eld i bakgrunden i stället. Resultatet överröstas av skratt.

Det här är Systerskap i Bro

Systerskap i Bro, S.i.B, är en ideell förening som grundades och styrs av Sussanne Persson, Sari Lindstedt och Malin Nordin.

Den föddes i oktober 2018.

S.i.B:s prioriterade syfte är samhällsnytta i Bro. På sin Facebooksida skriver S.i.B att de tror på snällhet som en av människans viktigaste gåvor och vill på alla sätt sprida den gåvan.

Blåljus: Kört utan körkort så mycket att polis tog bilen

En man i 50-årsåldern har flera gånger åkt fast när han kört bil trots att han inte har körkort. När han gjorde det igen på fredagen tog polisen hans bil i beslag.lördag 14/9 10:42

Lars från Bålsta utslagen i Årets Kock

Nej, det blev ingen fullträff för Lars Niklasson den här gången heller. Bålstasonen nådde inte finalen i Årets kock.fredag 13/9 7:00

Senaste numret

Bålstabladet
Stockholm Direkt