Stickar ikapp. Inga Eriksson, Margret Österholm och Eva Andersson på stickkaféet. Margret bär en egenstickad tröja. Foto: Louise Bornhall

De intar Kallhäll med garn och stickning

En torsdagskväll i månaden intar ett gäng stickande entusiaster kaféet i Kallhäll centrum. "Folk åker långt för att vara med", säger arrangören Eva Andersson

  • Publicerad 11:36, 8 feb 2019

Vid nästan alla bord inne på But First Coffee sitter det denna torsdagskväll folk med garnstickor i högst hugg – det stickas nämligen tröjor, sockor, mössor och vantar i en rasande fart.

Det är Eva Andersson, som driver Stäkets hantverk & design, som sedan i höstas arrangerar stickkaféer här ihop med kompisen Margret Österholm, samtidigt som hon säljer garn till de som vill köpa.

– Förra gången var vi 40 personer, då fanns det inte ett tomt bord här. Det har slagit väldigt väl ut, och folk åker långt för att vara med. Vi har folk från Åkersberga och Skokloster här, berättar Eva Andersson.

Hon och Margret har drivit stickkaféer för seniorer på Kärnmakaren i Kallhäll i flera år, men i höstas bestämde de sig för att öppna upp för fler deltagare i olika åldrar.

– Alla är välkomna hit, det är fint att träffas och möta olika generationer. Man får inspiration och kan tipsa varandra, säger Margret Österholm, som själv stickat sedan slutet av 1950-talet.

"Mer än bara en hobby"

Vid bordet intill sitter Inga Eriksson och stickar på en sotarmössa. Efter att familj och vänner överbelamrats med hemstickade sockor och grytlappar har hon också skänkt många kilo av sina stickade alster till välgörenhet.

– Att sticka är som en terapi. Jag kan inte kolla på tv längre utan att sticka samtidigt. Jag är en garnoholic, det här är mer än bara en hobby! Fast jag har sex kartonger garn hemma kan jag inte låta bli att köpa mer, för jag har ju inte just det här garnet, skrattar Inga Eriksson.

Då är nästa stickkafé

Torsdag 7 mars kl 16.30-20 arrangeras nästa stickkafé på But First Coffee i Kallhäll centrum. Ingen föranmälan krävs men man förväntas köpa fika på plats.

Stockholm Direkt