Fullt fokus. ”När man kör är det bara jag och tavlan. Det är mentalt avkopplande. Vissa säger att yoga är meditation i rörelse, exakt så är bågskytte också”, säger Helena Westin, tränare. Foto: Sara Ringström

De jagar ständigt det perfekta skottet

Man slipper svettas och behöver inte samspela med andra i ett lag. Och så finns en viss coolhetsfaktor – i alla fall om en gillar Sagan om ringen eller Hunger games. Intresset för bågskytte växer i Huddinge.

  • Publicerad 13:10, 22 maj 2017

Jag gillar att det är en olympisk idrott där man slipper svettas.

– Jag tror den dog!

Erik Larsson och Edna Lemetti inspekterar nöjt resultatet. Sex pilar, stadigt inborrade i hjärtat på vildsvinet i Visättra. Hade det levt hade det verkligen stendött, men det här svinet är av plast och bara en av tavlorna Huddinges bågskytteklubb tränar på när utesäsongen är igång.

Annars håller klubben till i en källarlokal i Huddingehallen. Det är en bra lokal eftersom de kan träna på samma avstånd som det tävlas i: 18 och 12 meter, berättar tränaren Helena Westin. Men klubben börjar växa ur den, trycket är hårt.

– I början av året hade vi 80 personer som stod i kö och vi fortsätter få nya intresseanmälningar varje vecka. 20 av våra medlemmar är sprillans nya, de började i vår. Så det börjar bli lite trångt här, säger Helena Westin.

Hunger games lockade

En del blir intresserade av sporten genom OS. Andra lockas av filmer som Sagan om ringen och Hunger games.

– Speciellt när Hunger games kom hade vi värsta uppsvinget. Men många försvinner rätt fort när de inser att det inte är som på film, säger tränaren Oliver Hultman.

67,5-åringen Michal Bron är äldst i klubben och började träna för bara ett år sedan.

– Jag såg en film på nätet av en galen dansk som skjuter på tid medan han springer och hoppar. Jag blev sugen på att testa, men lite långsammare. Jag gillar att det är en olympisk idrott där man slipper svettas, säger han och skrattar.

– Det är det som är så bra med den här sporten. Alla kan hålla på med den, oavsett om man är stark eller svag, gammal eller ung. Mitt hälsotillstånd tillåter mig inte att gå upp i puls, men jag kan ändå klara av den här sporten, säger Helena Westin.

SM-medaljör. Elliot Stjernqvist (t.v.) började med bågskytte för lite mer än ett år sedan. I april knep han ett SM-silver och siktet är inställt på OS. Här får han och Erik Larsson tips av tränaren Helena Westin. Foto: Sara Ringström

3D-gris. Att jaga levande djur med pilbåge är förbjudet i Sverige. Men i 3D-skytte kan målen vara allt ifrån vildsvin till dinosaurier. ”Det blir så mycket mer variation. Och det är en helt annan känsla att skjuta ute i naturen”, säger Helena Westin. Foto: Sara Ringström

Man letar alltid efter det perfekta skottet. Ibland tror man att man hittat det – så här ska jag göra – men så faller det bort. Och man får leta igen.

Helena Westin började själv med sporten för att hennes två söner ville börja. Följde med på en träning och fastnade. Likadant var det för Torbjörn Larsson, som hängde med sonen Erik på en nybörjarträning i höstas.

– Egentligen skulle bara Erik ha tränat, men jag fastnade också. Det är skön avkoppling, man kan fokusera på något helt annat, bara släppa allt. Och det är kul att hänga med grabben och stötta honom, säger han.

Robin Hood-bågar

Han och Erik skjuter med tekniskt avancerade compoundbågar. Andra kör de konstruktionsmässigt lite enklare recurve- och barebowbågarna. Och så finns de som går all in Robin Hood med traditionella långbågar av trä.

”Vem som helst kan bli en duktig bågskytt”

Och det finns också flera variationer på tävlingar, allt från vanligt tavelskytte inomhus till skytte på 3D-figurer i skogen.

40 år av bågskytte

Roland Henriksson, som var med och grundade klubben 2009, har hållit på med bågskytte i över 40 år. Han har inte tröttnat än.

– Man letar alltid efter det perfekta skottet. Ibland tror man att man hittat det – så här ska jag göra – men så faller det bort. Och man får leta igen. Det är hela tiden en utforskning och mycket av det sitter i huvudet. Tänker man ”nu får jag inte missa” – då missar man, säger han.

Foto: Sara Ringström

Huddinge bågskytteklubb

Grundades 2009 av fyra Huddingebor som ville ha en klubb i sitt närområde. Idag har klubben runt 120 medlemmar, ett 50-tal aktiva. Av dem är hälften aktivt tävlande.

Klubben håller till i Huddingehallen för inomhusträning och vid Visättra sportcenter när utomhussäsongen är igång.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.