Tar plats. Frida Höglund och Tjejjouren Gertrud vill hjälpa tjejer att synas. Foto: Daniel Sjöberg

De jobbar för att inte behöva finnas

Tjejjouren i Enköping firar tio år. Får de som de vill blir det inget tjugoårsjubileum. – Vi har en verksamhet som jobbar för att inte behöva finnas, säger Frida Höglund.

  • Publicerad 13:37, 17 aug 2017

I en värld där flickor och tjejer får lära sig att inte höras och inte synas vill Tjejjouren i Enköping uppmana till det exakt motsatta. Därför firar organisationen sitt tioårsjubileum genom en kampanj som lyfter fram tjejer som tar plats, vilket också är namnet på kampanjen.

– Tjejer behöver lyftas. För vi får inte lika mycket plats. Det är så enkelt. Vi möter ­jättemånga tjejer som på olika sätt inte har någon makt över sitt eget liv. De är i situationer eller relationer där de trycks ner. Där de inte förväntas stå upp för sig själva. Som att de inte är värda att få plats och vår uppgift är att peppa dem och förklara: ”Du är värd allt”, säger Frida Höglund.

Varje söndag mellan 19.00 och 21.00 öppnar Tjejjouren i Enköping upp sin chatt.

– Då kan vem som helst komma in på chatten och prata om vad som helst. Det är en stor trygghet att kunna sitta helt anonym bakom datorn och kunna berätta vad man vill, säger Frida.

Tjejjouren finns på flera platser i landet. I Enköping har den alltså funnits i tio år och den drivs av eldsjälar.

– Vi är heltidssysselsatta allihop. Det är jobb, skola, barn. Det är hundra procent fritid som vi lägger på det här, säger Frida som gärna ser att det inte blir något nytt jubileum om tio år.

– Vi har en verksamhet som jobbar för att inte behöva finnas. Jag hoppas att vi inte behövs om tio år. Att vi kan bidra till att bygga styrka och självförtroende hos tjejer så att de inte ska behöva sitta fast i grejer som inte får dem att må bra.

Vad krävs för att det ska bli så?

– Det fokuseras mycket på: ”Vad ska du göra för att skydda dig” snarare än ”vad ska vi göra för att folk inte ska göra det här från första början`” Det måste till en attitydförändring, men det tar väldigt lång tid.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Scoutstugan utsatt – igen

Nyheter För andra gången på en vecka har scoutstugan utsatts för åverkan. Den här gången har gärningsmännen tagit sig in i lokalen.söndag 24/6 9:58

Tjuv lurade sig in hos äldre man

Nyheter I Grillby knackade en tjuv på hos en äldre man, lurade sig in och stal pengar. I Hummelsta krossades fönster för stora pengar. Några narkotikafall var det också, som vanligt.fredag 22/6 21:29