En hel sommar tog det för André Almqvist, Björn Andersson, Christoffer Löfman och Johan Martinsson att färdigställa "Highway", som påbörjades i juni 1989. "Jag blev väldigt rörd när jag förstod att folk tagit sig dit och tvättat målningen handgripligen" säger André Almqvist, idag 47 år. Foto: Ricardo Demanet/Privat

De kan tänka sig att måla om Rågsvedsväggen

Sommarlovet 1989 skapades en av världens äldsta muralmålningar. Men väggen utanför Rågsveds fritidsgård var på väg att få ett snöpligt slut i tisdags. Nu öppnar André Almqvist upp för att göra om konstverket på nytt.

  • Publicerad 14:52, 16 aug 2019

AVSLÖJAR: Övermålning av klassisk mural – ett misstag

Det är nästan på dagen 30 år sedan som då 17-åriga André Almqvist målade “Highway”, på en då vit vägg i Rågsveds centrum, tillsammans med tre kompisar i samma ålder. Att de ens fick göra det här var unikt i sig – det fanns inga lagliga graffitiväggar.

– Allt vi gjorde annars var ju kriminellt och folk hade fått en väldigt negativ bild av graffiti och hiphopkulturen. Nu är det en helt annan grej, säger André Almqvist.

"Känner en tomhet"

Tillsammans med Björn Andersson, Christoffer Löfman och Johan Martinsson bildades crewet Still Heavens Only Force (SHOF) och sommarlovet -89 fick de skapa sitt verk. Det färdigställdes i augusti, precis innan skolorna började. Ingen av de fyra är aktiva målare i dag, och André Almqvist blev förvånad när han insåg hur mycket känslor som fortfarande finns kopplade till verket.

– För mig är det här jättekonstigt. Jag kände bara en tomhet i magen, det var som att få reda på att någon har gått bort. Den har betytt mycket för mig och de jag målat ihop med, och även för de som bor där och passerar varje dag.

Graffitiväggen målades av misstag över i tisdags. Foto: Sacharias Källdén

En projektgrupp ska bildas

Även André Almqvist är inblandad i planeringen av restaureringen och hoppas på att vara med på möten med konservatorer. Nästa steg är att bilda en arbetsgrupp som kan projektleda det hela. Vad som kommer att hända är osäkert, men han vill inte utesluta möjligheten att crewet plockar upp färgburken igen.

Den blå jättepenisen är borta – så här ser det ut nu

– Vi har fått frågan flera gånger om vi är villiga att måla om den, att göra något nytt, men vi tar ställning till det om det inte finns något annat alternativ.

Har hänt förr

Det är inte första gången som verket blir vanställt. Redan 1989, innan det ens var färdigt, blev det vandaliserat. En morgon täcktes väggen av stora röda bokstäver: “Jag älskar dig Caroline, ring mig” och ett telefonnummer. Den röda färgen syns fortfarande i graffitin.

– Om det blir något blått kvar den här gången så är det en del av målningens historia. Det är kul att målningen lever vidare i folks liv, det är inte bara en målning på väggen, säger André Almqvist.

Domen: Lagliga graffitiväggar blir knivigt