Hornstullspriset. En välgörenhetsorganisation, en skivbutik och en teater är nominerade till årets pris. Foto: Mikael Andersson

De kan vinna årets Hornstullspris

Efter rekordmånga förslag har initiativtagarna till Hornstullspriset hittat tre kandidater som betyder särskilt mycket för Hornstull: en teater, en skivbutik och en välgörenhetsorganisation.

  • Publicerad 20:20, 8 mar 2018

Grattis Frälsningsarmén, ni har blivit nominerade till årets Hornstullspris.

– Va? Har vi blivit nominerade? Var roligt. Det känns ju jättefint, säger Maria Emanuelsson och skrattar glatt.

Hon arbetar som kurator på Frälsningsarméns mötesplats på Långholmsgatan och möter de människor som kommer dit. Och det är många – 100 till 150 kommer varje dag för att äta frukost, få varma kläder, erbjudas förbön och själavård av en kaplan. Eller för ett samtal med en kurator.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

– De som kommer hit är människor som lever i marginalen av samhället – missbrukare, hemlösa, människor med psykisk sjukdom. Vi jobbar mycket med att stötta dessa människor i vidare kontakt med myndigheter. Det kan vara rätt läskigt att ta kontakt med exempelvis socialtjänsten, säger Maria Emanuelsson.

Varför tror du att ni har blivit nominerade?

– Förhoppningsvis tycker de som kommer hit att vi gör ett gott arbete. Vi möter dem där de är, oavsett vilka problem som finns. Och vi lämnar aldrig någon utan att länka dem vidare till rätt ställe, exempelvis myndigheter.

Vad betyder ni för Hornstull?

– Jag vet faktiskt inte. Jag blev lite tagen på sängen av det här. Jag har ju pratat med grannar eftersom det kan bli lite stökigt ibland, men jag har inte hört något negativt. Tvärtom är man glad över att vi finns här och kan ta hand om människor som behöver hjälp, säger Maria Emanuelsson.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Vinnaren tillkännages den 22 mars och utses av en jury som består av representanter från Hornstulls centrumledning, restauranger och butiker. Priset, ett stipendium på 20 000 kronor, ska investeras för att skapa ett bättre Hornstull.

Nominerade till årets Hornstullspris

Mötesplatsen Frälsningsarmén på Långsholmsgatan. Tar varje vardag emot 100-150 människor som är i behov av frukost, en dusch, samtal med kuratorer eller hjälp med myndighetskontakter.

Teatern under bron. 2016 startade Filip Adamo och Rennie Mirro tillsammans med producenten Petra-Eleonora Näslund en teater under Liljeholmsbron. En teater som ska befinna sig där folket är. ”Om vi vore en musikstil vore vi punk”, står det att läsa på deras hemsida.

Mickes skivor. Mikael Englund har drivit skivaffärer på Långholmsgatan i 20 år. Hans engagemang och generösa öppettider har gjort de två butikerna till självklara mötesplatser för Hornstullsborna.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.