Nu ska någon som gynnat området i Hornstull lite extra prisas. Vi presenterar de nominerade. Foto: Sacharias Källdén

De kan vinna Hornstullspriset i år

Snart har det blivit dags att kora årets vinnare av Hornstullspriset – alltså någon person eller verksamhet som gjort Hornstull till en bättre plats. Här är de tre som har chansen att vinna.

  • Publicerad 09:00, 4 apr 2019

Det är för sjätte året i rad som Hornstull Centrum delar ut Hornstullspriset, ett hedersomnämnande och ett ekonomiskt stipendium på 20 000 kronor som ska gå till en person, företag, förening eller organisation som verkar i Hornstull och som på ett extraordinärt sätt bidrar till att göra området bättre.

I fjol gick priset till Micke Englund, som inte lämnat sin butik Mickes Skivor en enda dag – på 20 år.

Han vinner årets Hornstullspris

De nominerade i år är Bio Rio, Återvinningsfesten och – kanske den största utstickaren – skolverksamheten CSI-klassen.

Det är en del av Högalidsskolan som håller till på Reimersholme och som består av en grupp lärare och specialpedagoger som bedriver tre små åldersblandade klasser, där barnen kan ha särskilda behov och neuropsykiatriska funktionsnedsättningar.

"CSI-klassen är en av få i sitt slag i Stockholm och har möjliggjort en fungerande skoldag och lugnare miljö för många barn. Personalen är erkänt engagerade och kärleksfulla, de gör allt för att barnen ska lyckas med sin skolgång och förtjänar all uppmärksamhet för det" står det i nomineringen.

– Det är jätteroligt, vi jobbar väldigt hårt i en viktig verksamhet som inte syns för allmänheten, så för oss det känns det såklart extra roligt, säger läraren Evelina Styrénius.

Klart: Här finns Södermalms bästa pizza

Bio Rio nomineras för att det är "en mötesplats för alternativa upplevelser med allt från babybio och filmfrukostar till livesändningar av opera och sportevenemang" som "sedan invigningen 1943 har blivit en institution för stadsdelens kulturliv" står det i motiveringen.

Återvinningsfesten i Hornstull är Nordens största loppmarknad och har arrangerats den sista söndagen i maj sedan 2004. Motiveringen lyder bland annat att marknaden "både berikar och sammansvetsar Hornstull som område samtidigt som den belyser vår tids viktigaste utmaning: hållbar samhällsutveckling".

Hornstulls Centrums jury tillkännager vinnaren 11 april.

Bio Rio. Katja Uneborg, biografföreståndare, Evelina Palm, kafénansvarig och Emma Af Geijerstam, marknadsföring & kommunikatör, kan kamma hem Hornstullspriset i år. Foto: Erik Simander

Vårtradition. Varje år i slutet av maj lockas nästan 100 000 människor till Återvinningsfesten. Foto: Daniel Söderberg, www.greenpix.se