Radiopratare. Emelie Adlertz Awiszus, 17, och Albin Lundberg, 17, och de andra på radio- och ljudlinjen fixar julstämning med realism i sin adventskalender. Foto: Claudio Britos

De klär av julen i radiokalender: "Mer äkta"

Tomtenissar som kör stand-up, julfiranden som går fel och en försvunnen Rudolf. Till tonerna av Frank Sinatra. Ljud- och radioeleverna på Tumba gymnasium ser till att du kommer i rätt stämning till jul – oavsett om du är julprepper eller grinch.

  • Publicerad 14:13, 13 dec 2018

Uppdraget när ljud- och radioeleverna skulle göra årets adventskalender i Radio Botkyrka var tydligt. Att dra in fler unga lyssnare till den trogna lyssnarskaran pensionärer. Så i introt avbryts en jazzig Frank Sinatra med en snabb rockversion av Bjällerklang.

– Vi gjorde det på vårt sätt. Vi filtrerar oss inte förutom att vi har tagit bort lite svordomar, säger Albin Lundgren, 17, som går andra året på ljud- och radiolinjen, där han sitter inne i den julpyntade radiostudion med Emelie Adlerts Awiszus, Salomon Faye Rådén och Noah Hjorth.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Lite svordomar

Men några svordomar dyker upp bakom luckorna, som i Noah Hjorths minne från en barndomsjul i Orsa då han på en skotertur dagen innan julafton får höra att jultomtens ren Rudolf med röda mulen är försvunnen.

– De har en tomtefärd där som vi åkte på, men jag trodde det var på riktigt! Jag oroade mig för att jultomten inte skulle komma fram, men sen blev julen som vanligt, berättar han.

Krass realism

Varje elev har fått fylla två luckor. Barndomsminnen, påhittade berättelser om när jultomtens släde inspekteras av luftfartsverket och tomtenisse-stand-up med torra Göteborgs-skämt trängs med dikter om misslyckade julfiranden och julklappshets.

– Det är en väldigt personlig kalender, säger Emelie Adlertz Awiszus.

I en värld där många kalendrar maxar magi, mys och en perfekt familjejul bidrar deras adventskalender med nåt mer, menar de. Det idylliska med högtiden finns med, men vägs upp av krass realism.

– Alla har gjort sina egna berättelser så man får en bred bild av julen. Man får lite mer äkthet, säger Noah Hjorth.

Albin Lundberg fortsätter:

– Man kan se att man inte är ensam om att ha en jobbig, kaosig jul.

Bakom lucka 24 bjuder eleverna på en julaftonspodd där de i stil med SVT:s julvärd håller lyssnarna sällskap.

Har ni något tips till dem som tycker att julen är rätt jobbig?

– Tycker man att den är jobbig är det ofta för att man har det jobbigt med sin familj. Om man inte har det bra med sin familj så kan man fira jul med sina vänner istället, säger Salomon Faye Rådén.

Visättraelever har filmat egen julkalender

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Adventskalendern i Radio Botkyrka

Varje morgon klockan 07:00 sänds en ny lucka från elevernas adventskalender på Radio Botkyrka 91,6. Luckorna går också att lyssna på i programarkivet på radiobotkyrka.se.