De klär ut sig till sjöjungfrur

Har du alltid tyckt att den lilla sjöjungfrun Ariel är den bästa Disney-karaktären? Drömmer du om att få ta dig fram i vattnet med hjälp av en fena? Då kanske mermaiding är något för dig.

  • Publicerad 08:00, 27 maj 2018

Det är måndag kväll och solen steker fortfarande över den populära badplatsen i Minneberg, Bromma. På den lilla strandremsan sitter två besökare som sticker ut bland kvällsgästerna: två sjöjungfrur i temafärgerna lila och grönt.

Det är Simona Dahlborg och Therese Cool (ja, det är hennes riktiga efternamn, men det är en annan historia) som gör sig redo att visa oss hur man simmar som en sjöjungfru.

– Du använder ju benen och det är väldigt mycket muskler inblandat, säger Therese.

De håller på med vad som kallas för mermaiding. En subkultur där utövarna genom smink, accessoarer och, såklart, en fena blir till sjöjungfrur för en stund.

– Jag använder det här som en roligare form av träning. Men det är också en hel del undervattensfotografering. Alla accessoarer försöker jag göra själv. Vissa går att simma med, andra är mer för foto, säger Simona som annars håller på mycket med lajv och cosplay*.

Thereses snäck-bh till exempel är egentligen gjord av två serveringsfat som hon hittade på second hand. Men deras fenor är "bara" så kallade nybörjarfenor, som kostar mellan 1500 och 2000 kronor. De riktiga värstingarna kan gå loss på allt mellan 10 000 och 30 000 kronor.

– De ser väldigt äkta ut och känns precis som en fisk. Ju nördigare det blir, desto dyrare blir det. Precis som med allt annat, säger Therese.

"Om folk inte fattar grejen så är det upp till dem, säger Simona Dahlborg (till höger) på frågan om hon bryr sig om vad andra tänker om mermaiding. Foto: Mikael Andersson

Får positiva kommentarer

Och Therese och Simona väcker minst sagt uppmärksamhet på stranden. Jag frågar om de någonsin undrar vad andra tänker.

– Alltså, jag tillhör så många olika subkulturer så jag är van. Om folk inte fattar grejen så är det upp till dem, säger Simona.  

Och främst får de positiva kommentarer, berättar de. Vilket bekräftas ganska snart då ett äldre par går förbi.

– Vad fina ni är! säger en av dem.

En kvinna kommer nyfiket fram och frågar om hon får ta en bild. Och i och med det vågar fler personer ta upp sina mobiltelefoner och fota.

SE FILMEN. Här möts Brommalaget på botten – i jämställd kamp

För både Simona och Therese handlar mermaiding om magin. Therese, som jobbar med barnkalas kan komma som sjöjungfru på poolkalas – till barnens stora glädje. Och Simona, som till vardags är förskolepedadog, har övertygat sina förskolebarn om att det är genom trolldom hon vid vissa tillfällen kan bli en sjöjungfru.

– Jag tror att det är viktigt att behålla magin när det kommer till barn. Och jag älskar att simma bland barn – och vuxna – för de blir så glada då, säger hon.

De båda är relativt nya inom mermaiding, även om Therese köpte sin fena för drygt tre år sen. Den fick dock ligga på hyllan ett tag, när hon kort efter inköpet upptäckte att hon var gravid.

– Det blev mer knubbsäl än sjöjungfru, haha, säger Therese.

Vill starta förening

Nu försöker de och andra aktiva sjöjungfrur att ses regelbundet och simma tillsammans. Ett tag höll de till i Åkeshovs simhall, men där blev de ombedda att gå eftersom de ansågs störande, berättar de. Så just nu är det utomhusbad som gäller.

– Nu vill vi starta en förening så vi kan få hyra en längd i Åkeshov, säger Simona.

Och kanske har de den här kvällen lyckats locka några intressenter till den blivande föreningen. För när Simona och Therese tar en simtur runt bryggan flockas barn och vuxna och tittar på.

– Jag vill också ha en fena! ropar en av flickorna på bryggan.

*Cosplay är enligt Comic Con Stockholms hemsida en förkortning av “costume play". Utövarna klär ut sig till karaktärer från till exempel serier, spel, tv-serier och filmer.

Sjöjungfru. "Jag älskar att simma bland barn – och vuxna – för de blir så glada då", säger Simona Dahlborg. Foto: Mikael Andersson

Dopp. För sjöjungfruarna Simona Dahlborg, närmast i bild, och Therese Cool är magin det viktigaste i mermaiding. Foto: Mikael Andersson

Det här är sjöjungfruarna

Simona Dahlborg

Ålder: 22

Yrke: Förskolepedagog

Bor: Huddinge

Therese Cool

Ålder: 33

Yrke: Egenföretagare inom barnkalas

Bor: Årsta

Om efternamnet Cool: Blev hennes namn efter att hon gift sig med sin man som är amerikan.

Sugen på mermaiding? Kolla in Stockholm mermaids på Facebook

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.