Otillgänglighet. I Upplands-Bro finns ingen anpassad undervisning för barn med NPF. Foto: Mostphotos

”De kommer för enkelt undan"

Tre familjer med barn på Källskolan har getts möjligheten av Upplands-Bro kommun att byta till en skola utanför kommunen. – Det är en lättnad, men samtidigt en sorg att vi är tvungna att göra så här, säger en av föräldrarna.

  • Publicerad 17:40, 16 jun 2017

Skolan ligger i Täby. Där finns kompetensen som dessa barn behöver och där kan de få studiero. Hela skolan är specialanpassad för neuropsykiatriska funktionsnedsättningar (NPF). Men i rusningstrafik kommer det att kunna ta uppåt en timme att åka dit med skoltaxin.

– Det känns inte som att vi har något val, utan det är för att de ska överleva skolåren. Jag känner glädje, men samtidigt sorg över att kommunen inte kan lösa det här på plats. Det är tragiskt att det ser ut så i kommunen. Jag önskar att inget barn behövde åka så här, säger en förälder.

Hon önskar att kommunen skulle ordna specialgrupper med spetskompetens.

– Med pengarna de lägger på oss nu skulle de kunna göra det, men det krävs ju arbete, säger hon.

”Måste ske nu”

Och hennes son har inte tid att vänta.

– Min son ska börja sexan, så det måste ske nu.

Till läsåret som just avslutats blev många elever med särskilda behov utan tilläggsbelopp, eller fick sitt extra pengastöd halverat.

– Det pekar ju på att kommunen inte vill satsa på de här barnen. Tilläggsbeloppet blev sänkt för båda mina barn. Den externa skolplaceringen är en lösning för oss, men inte en lösning i längden. Det känns som att kommunen kommer enkelt undan.

Ny handlingsplan

Nu har utbildningskontoret precis antagit en handlingsplan som berör särskilt begåvade elever.

– Varför görs inte något liknande för elever med NPF? säger föräldern.

”Utbildningens kvalitet och inte en elevs eventuella funktionsnedsättning ska vara avgörande för elevens skolresultat.” Det är en av de regeringens grundtankar i funktions­hinderspolitiken, vilket Skolverket nämner i sin nationella undersökning från 2016 om skolhuvudmäns arbete med grundskoleelever med funktionsnedsättning.

I undersökningen kom Skolverket fram till slutsatsen att alltför många skolor och huvudmän i landet inte ger tillräckliga förutsättningar för att lärmiljön ska vara pedagogiskt, socialt och fysiskt tillgänglig för elever med funktionsnedsättning.

”Ett misslyckande”

Skolverket skriver också att funktionsnedsättningar är så pass vanliga att de finns hos i princip alla grundskolor.

– Det är ett misslyckande för eleven att tvingas bryta upp med sin klass, och för läraren att inte få förutsättningarna att lyckas med alla sina elever. Det är en förlust för klasskompisarna att förlora en klasskompis. Det sänder dåliga signaler att den som är annorlunda, den flyttar vi på. Det kommunen gör nu är motsatsen till inkludering och likvärdig skola, säger Jessica Hanna Eklund, representant från Elevens rätt.

Upplands-BroBladet har försökt att nå Utbildningskontoret för en kommentar.

Nedskärningar

Resultat från Skolverket visar att en tredjedel av niondeklassarna i Upplands-Bro gick ut utan slutbetyg sommaren 2016.

Trots det gjordes kraftiga nedskärningar på tilläggsbeloppet, lagom till läsåret 2016/2017. Rektorerna i kommunens grundskolor sökte tilläggsbelopp till 163 elever, men 80 av dem blev nekade, och av dem som fick beviljat fick många sina belopp sänkta.

Enligt statistik från Skolverket har endast 142 av totalt 2 973 grundskoleelever i Upplands-bro ett upprättat åtgärdsprogram under samma läsår.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Musikkvällar på lanthandeln

En artikel ur Sommar E18 Krägga Café och Lanthandel öppnade för lite mer än ett år sedan och är idag välbesökt både i butiken och kaféet och lockar många med sina musikkvällar.tisdag 19/6 22:31

Senaste numret

Bålstabladet