De kör Ninja Warrior i Kallhäll: "Man måste vara modig"

Skulle du klara att ta dig runt en militär hinderbana, springa upp för väggar och volta över hinder? Det är de här killarna i Kallhäll på väg att mästra.

  • Publicerad 11:44, 5 feb 2016

– Man måste vara så modig som det bara går. Börjar man tveka så vågar man inte ta risken, säger Sebastian Sundman, 11, när vi träffar honom och kompisarna på Extremfabriken i Kallhäll.

Och det är lätt att förstå vad han menar. Från start till slut är det full fart längs med hinderbanan, när femton stycken 10, 11 och 12-åringar tränar ninja warrior och parkour.

De gör kullerbyttor över band, klättrar upp över hinder och springer upp för väggar, dubbelt så höga som dem själva.

– Man blir smidigare i kroppen och kan göra grejer som man inte klara annars, säger Emil Claesson, 11.

Flera av kompisarna som har börjat på träningen hade tidigare fått se både parkourfilmer och Ninja Warrior-tävlingarna på tv.

Springer upp för väggar

Sebastian Sundman håller precis på att öva "wall run", när man springer upp för en vägg.

– Det är ganska svårt, man måste lära sig tekniken att ta sig över saker så att man lär sig. Mitt mål är att kunna springa upp för den allra högsta, säger han, och pekar mot en flera meter hög vägg.

Det låter svårt, hur ska man göra för att ta sig upp?

– Man måste ta långa steg, inte små!

Snart radar gänget upp sig på led för att öva att ta sig fram genom banan i ett svep. Och det går fort när de susar förbi, under ledning av tränarna Colin Dyall och Jesper Edberg.

Kompisarna Isac Lindelöf och Jacob Shammas är lite andfådda, men taggade när de tar en paus. Jacob berättar att han tidigare testat att hoppa runt utomhus tillsammans med ett gäng kompisar.

– Jag tycker att det är roligast att springa upp för väggen. Det är mycket tekniker, hur man ska ta sig över och hur högt man kommer, säger han.

Populär träningsform

De flesta av deltagarna är bosatta i Järfälla och Pelle Eriksson, grundare av Extremfabriken, berättar att många kom dit ryktesvägen via grannar och vänner. Från två deltagare vid första tillfället är de nu femton stycken när de är full grupp.

– Det var jättemånga som frågade om vi skulle börja köra barngrupper, så det var inte riktigt planerat att det skulle bli barnklasser. Men vi har försökt vara lyhörda inför intresset och så small det till, berättar han.

Även Colin och Jesper upplever att intresset ökat för träningsformerna, kanske efter uppmärksamheten kring program som "Ninja Warrior Sverige". Tränarna själva har hållit på med ett parkour under flera år.

– Det är definitivt fler idag. När jag började var det mer tonåringar, nu är det mycket mer populärt bland barn, säger Colin.

"Inte bara träning"

Än så länge handlar det mesta om lek och hopp för Kallhälls första Ninja Warrior- och parkourgrupp.

– Vi kan ju grunderna, medan barnen mest vill lattja och ha kul. Vi tycker att det är viktigt att hålla kvar barnasinnet, och det är det vi vill hålla igång genom parkour, säger Jesper Edberg.

Colin Dyall berättar att de först och främst övar grundstyrka och kroppsövningar. Och hur man landar utan att skada sig.

– Man vill inte landa på hela foten utan alltid vara på tårna. Det är mycket i parkour som inte bara är träning, utan det är bra för att bara kunna gå upp på morgonen och känna att man klarar av allting, säger han.

Det här är Ninja Warrior

Ninja Warrior går ut på att ta sig runt en avancerad hinderbana på tid. Förra året hade "Ninja Warrior Sverige" premiär i tv, och i höstas öppnade Extremfabriken i Kallhäll. "Nordens största inomhushinderbana", som grundarna beskriver den. Träningsgrupperna för barn kör varje måndag och onsdag från klockan 17 och kombinerar träningsmetoden parkour, som går ut på att ta sig över olika hinder, med Ninja Warrior-banan. Pelle Eriksson hoppas att de framöver ska kunna starta flera grupper och de planerar även för sommarlägerverksamhet framöver.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

De ska få fler att tycka till om Söderhöjdens byggplaner

Nyheter "Märks ett större engagemang i villaområden" Inför valet snackade demokratiambassadörer med folk i områden där valdeltagandet tidigare varit lågt i Järfälla. Nu fortsätter de – men den här gången ska de få fler att engagera sig i byggplaner i...måndag 22/10 16:28

Nyblivna mammor: Sjukvården överger oss

Nyheter Trasiga underliv, smärta och oro – men få vet vart de ska vända sig Från täta kontroller hos mödravården under graviditeten till förlossning och sen, ja vad? Allt fler kvinnor börjar prata om trasiga underliv, smärta och förlorad sexlust, efter förlossningar. Men för...måndag 22/10 11:37