Ett skepp kommer lastat med ris, vegoburgare, kebab och gyros. Foto: Privat

De lagade 300 matlådor till slitande vårdpersonal

Inspirerade av vårdpersonalens slit kavlade två restaurangarbetare i Skärholmen upp ärmarna och lagade 300 matlådor, som gick rakt till de överarbetade kämparna på Karolinska sjukhuset.

  • Publicerad 16:28, 1 apr 2020

Anastasios Kiorpanagiotis och Paul Papadopoulus är kollegor på den grekiska restaurangen Izi i Skärholmen centrum. Paul driver också Grekisk livs vid torget.

De båda kämpar med sin försäljning på grund av coronakrisen, men när de åt middag tillsammans häromdagen så gick en glödlampa upp ovanför deras huvuden:

– Vi har mycket på lager, och även om det är fryst så kommer det inte räcka för evigt. Samtidigt har vi läst att vårdpersonalen jobbar otroligt mycket och inte alltid hinner handla och köpa mat, berättar Anastasios.

Så de bestämde sig för att laga mat till personalen på Karolinska sjukhuset i Huddinge. 300 portioner blev det. Och sjukhuset gav dem strikta instruktioner för hur det ska serveras. En låda för varje portion och någon sallad var det inte frågan om. En liten plastburk med oliver och en sås får man med, men det är det.

Det blir shish kebab, kycklinggyros och vegetariska burgare, allt serveras med ris.

– Vi kanske inte finns kvar om två månader, så vi ville passa på att göra något bra innan. Vi ville också visa att om vi kan göra det här, så borde andra, större företag, kunna göra ännu mer.

Den 1 april stod de båda i köket hela dagen, och på eftermiddagen skickades pallarna med mat till sjukhuset.