Kärlek. I biblioteket i Vallentuna centrum tar sig Vallentunabor tid att hjälpa nyanlända med svenskaläxor. "Vi är här tillsammans som en stor familj" Foto: Mikael Andersson

De läser läxor för integration

Det är svårt att lära sig svenska. Det upplever flera nyanlända i Vallentuna. Så när Benjamin, 22, och Erfan, 19, startade en förening för att erbjuda stöd med svenskaläxorna, blev uppslutningen stor.

  • Publicerad 16:11, 15 nov 2019

Det finns inget "dom". Alla människor är här tillsammans. Vi är en stor familj.

När VallentunaDirekt kommer till biblioteket, strax efter att läxläsningen börjat på måndagskvällen, är det redan fullt med folk kring bordshörnan på plan två.

Runt borden sitter Vallentunabor som kommit för att hjälpa till med svenskaläxor, och ett gäng nyanlända kvinnor från Afghanistan – där några kommer direkt från SFI-undervisningen i Täby.

– Det är svårt med läxorna. Jag måste kämpa. I mitt hemland gick jag inte i skolan. Jag kunde inte alfabetet, ingenting. När jag kom hit förstod jag inte informationen om tågen och bussen, så jag åkte fel. Men jag lär mig svenska och börjar förstå nu, säger Golsoom Hosseini, 38, som bott i Vallentuna i två år.

Marie Alnesjö är här som volontär.

– Det känns väldigt roligt och meningsfullt. Språket är jätteviktigt för att känna att man kommer in i samhället. Många kvinnor här arbetar på förmiddagen, går SFI på eftermiddagen och åker sen direkt till läxläsningen. Man ser att de verkligen vill det här, säger Marie Alnesjö.

"Det behövs"

Föreningen Tabasom är en relativt nystartad förening som vill integrera nyanlända i kommunen genom möten och aktiviteter – till att börja med genom läxhjälp med svenskan. Det är Benjamin Fayzi, 22, och Erfan Akbari, 19 – som själva kom till Vallentuna som nyanlända – som har startat föreningen.

– Vi kände att det behövs som ett komplement till skolan. Det är ett jättebra sätt att lära sig språket men också en plats att mötas på för att prata om samhället. Integration sker när man träffas, säger Benjamin Fayzi, ordförande i föreningen.

Erfan Akbari kom till Sverige som ensamkommande flykting när han var 15 år.

– Många sitter hemma och har ingen aktivitet eller något att göra för att lära sig svenska. Eftersom de pratar sitt modersmål hemma har de snabbt glömt allt. Språket är viktigt, därför tänkte jag att det är jättebra om jag kan hjälpa dem med översättning, säger Erfan.

Medkänsla. Initiativtagarna Benjamin Fayzi och Erfan Akbari kom själva till Sverige och Vallentuna som nyanlända. Med sin förening vill de skapa en mötesplats och få folk att snabbare komma in i samhället. Foto: Mikael Andersson

Från början var tanken att de skulle satsa på barn och ungdomar, men efterfrågan visade sig komma från en annan målgrupp.

– Vi hade i början inte tänkt att det skulle komma mammor. Sen insåg vi att det är en grupp som inte har någon aktivitet alls. Barn och unga har lättare att komma in i samhället genom skolan, men för äldre är det svårare, tror Benjamin.

Underlättar inlärningen

Batoul Merzaie har kommit hit varje måndag och tycker att läxhjälpen underlättar studierna.

– Det är en jättebra läxhjälp. Vi pratar med varandra och läser. Det går mycket bättre med svenskan, säger hon.

Volontären Sandra Jacobsson har varit med sen starten.

– Vi läser inte bara läxor, vi pratar också och lär känna varandra. Det är så mycket rasism idag. Så mycket "vi och dom". Jag vet inte hur man ska få bort det och få känslan av att alla är "vi". Det finns inget "dom", säger hon och fortsätter:

– Alla människor är här tillsammans. Vi är som en stor familj.

Läxläsningen hålls varje måndag klockan 17-19 i Vallentuna bibliotek, och föreningen söker fler volontärer som kan hjälpa till.

Benjamin Fayzi berättar att de hoppas kunna utöka föreningens verksamhet och ha fler aktiviteter framöver.

– Tanken var att skapa en mötesplats och ordna aktiviteter för flera grupper. Jag hade en idé om att ha kafé eller matlagning så man träffas och hittar nya vänner. Men vi börjar med läxhjälp så får vi se, säger han.

Underlättar. Batoul Merzaie har kommit hit varje måndag. "Det går mycket bättre med svenskan" säger hon. Foto: Mikael Andersson

Stockholm Direkt