Grundarna. Jonas Häggqvist och Katarina Liljestam Beyer från Colive vill skapa ett alternativ till dagens boendeformer. Foto: Colive/Linda Gren

De letar hyresgäster till vindsvåning på Söder

Sugen på en vindsvåning vid Nytorget? Nu har du chansen – men bara om du är villig att dela lägenheten med tio andra.

  • Publicerad 16:50, 9 jan 2019

Renoveringen pågår för fullt av vindsvåningen i huset Nytorgsgatan 44 / Bondegatan 40. Lägenheten har tidigare använts som ungdomsboende och ska nu förvandlas till delningsboendet Colive Lab. Redan i dag finns det 11 sovrum som från den 1 maj ska hyras ut till unga vuxna som gärna delar kök och umgängesytor med andra.

– Alla är välkomna att söka, även om vi riktat in oss på åldern 18–35. Vi vill lösa boendekrisen för unga vuxna i Stockholm och har sett i undersökningar att många vill bo på det här sättet, berättar Katarina Liljestam Beyer, medgrundare och operativ chef på Colive som står bakom satsningen.

De bor i Östermalms lyxigaste kollektiv

Att människor lever tillsammans är ingenting nytt. Men till skillnad från mer traditionella kollektiv handlar inte delningslägenheterna om ideologi. Istället framhäver Colive att det är ett boende som gynnar individen, utan förpliktelser i form av till exempel städscheman (städning ingår i hyran).

Och lägenheten vid Nytorget är bara början. Colive har inlett ett samarbete med fastighetsbolaget Rikshem och planerar för andra, betydligt större, boenden för 100–300 personer.

– Vår ambition är att skapa en helt ny bostadsform i Sverige. I dag pratar man bara om bostads- och hyresrätter. Har du inte stått i kö sedan du föddes har du inte chans att få en hyresrätt och bostadsrätter är väldigt dyra. Det behövs alternativ till de boendeformer som finns i dag, säger Katarina Liljestam Beyer och tillägger att hon inte kan säga var de nya bostäderna kommer att byggas.

– Vi kommer inte att fokusera så mycket på innerstaden eftersom det saknas plats att bygga. Men alla lägen runt staden är intressanta så länge det finns bra spårbunden kommunal trafik, säger hon.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android  

Här anmäler du dig

Du ska helst vara i åldern 18 – 35 år.

Viktigast är att alla ska trivas i lägenheten. Därför krävs att du inte diskriminerar någon på grund av etnicitet, religion eler sexuell läggning.

Hyran är ännu inte bestämd men ambitionen är att den ska vara betydligt lägre än för en "vanlig" lägenhet.

Registrera dig här