Drömmare. Anna och Jonas Malmsten bestämde sig för att börja leva i symbios med djur och natur. Här med medhjälparna Vidar, 10, Silje, 8 och Liv, 6 på gården i Lindholmen. Foto: Mikael Andersson

De lever gårdsdrömmen i Lindholmen

På en gård i Lindholmen sträcker sig flera hektar mark med odling, lantbruksdjur och trädgårdskonst. Här bor familjen Malmsten, som byggt upp en sagolik trädgård på sin tomt.

  • Publicerad 16:18, 27 aug 2019

– Här är vardagsrummet, och här borta är damrummet, säger Anna Malmsten och pekar på den handsnickrade svarta skylten.

Vi befinner oss på gården Kohagen i Lindholmen. För tio år sedan bestämde sig Anna och Jonas Malmsten för att köpa 46 hektar mark här, som de kunde använda till odling, djur och konstnärligt trädgårdsarbete.

En hasselnötsbuske och ett päronträd växer här i damrummet, med hönsnät runtom – designade som klänningar.

– Jag tycker det är så tråkigt med vanligt buskstöd så då fick det bli balklänningar istället, säger Anna.

Hon fortsätter lite längre bort i trädgården, till tre små odlingslådor.

– Här har barnen en varsin odlingslåda, ska ni berätta vad ni odlar här?

Vidar, 10, kikar upp under kepsen.

– Morötter, sockerärtor, gräslök och rödlökar. Jag tycker det är kul att se det växa, från att vara så små till att bli så stora. Det tar ju tid men, men, säger Vidar och visar en av rödlökarna som växt på sig.

Bredvid står Silje, 8, och Liv, 6. De odlar jordgubbar, smultron, gräslök och blåa blommor i sina lådor.

– Jag kan komma ner i köket på morgonen och mötas av att barnen har gjort smoothies av saker i trädgården, berättar Anna.

– De vet var det finns mat, fyller maken Jonas Malmsten i.

Kreativt. "Här är stranden", säger Anna Malmsten om den före detta gödselstacken. Familjen är sen en tid tillbaka självförsörjande på sin odling. Foto: Mikael Andersson

På gården finns höns, kor, hästar, får, gäss, hundar, katter och vaktlar. Mandarinträd, wasabiodling, rödbetor, zucchini, majs, morötter och blommor av alla dess slag – så mycket att familjen kan leva på sitt land.

– Vi är självförsörjande på allt grönt, kött och ägg. Vi behöver bara köpa mejeriprodukter och kaffe, berättar Anna.

Både Anna och Jonas jobbar heltid som veterinärer, vid sidan av trädgården, och Anna är även utbildad biolog.

"Jag gillar att följa årstiderna"

– Jag kan inte leva utan djur. De ger så mycket. Sitter man med hönsen i 30 minuter om dagen så blir man en lyckligare människa, brukar jag säga. Våra höns är jättetama. Ibland går de in i köket. Det är alltid samma höns, Britta och Macy, säger Anna och skrattar till.

För familjen är det viktigt med bra djurhållning, känslan av att laga mat med egna råvaror, utnyttja jordens resurser och leva efter naturens lagar.

– Jag gillar att man måste följa årstiderna och äta efter säsong. Man måste anpassa sig, allt är väldigt naturligt. Det är så mycket godare också, säger Anna.– Det var ju så man gjorde förr. Man åt efter säsong. Varför inte göra det nu också? fortsätter Jonas.

Familjemedlemmar. Hönsen Britta och Macy brukar bli ertappade på köksgaveln när familjen lagar mat. Foto: Mikael Andersson

Kretslopp. Trädgårdens blommor drar till sig pollinörer, däribland vildbin. Foto: Mikael Andersson

När de får frågan hur sjutton de hinner med allt svarar de att man måste vara intresserad och tycka arbetet på gården är roligt, hjälpas åt och ha rutin och struktur.

– Vi har våra heltidsjobb men det som är här på gården, det är det vi lever för, säger Jonas.

Barnen har egna ansvarsområden på gården. Vidar sköter om hönsen, Silje gässen, familjens tax, katt och kanin och Liv tar hand om den andra hunden samt 15 vaktlar.

– Barnen är med mig jämt. De är jätteengagerade. De kan allt om naturen, odling och djurhållning. Det är Silje som sått alla morötter, berättar Anna.

Trädgården är gigantisk – och indelad i rum. Utom damrummet och vardagsrummet finns även kök, eldrum, karantän, lekrum, orangerie och en "strand".

Visning för allmänheten

Den 21 juli i år öppnade Anna och Jonas upp sin gård för allmänheten, då kom nästan 300 personer.

Nu på söndag, den 25 augusti öppnar de upp igen och kommer ha kafé, butik och trädgårdsvisning mellan 13 och 18. Eventet hålls i samarbete med Täby-Vallentuna trädgårdsförening och är gratis.

Hemmagjort. Förutom mat gör Anna och Jonas Malmsten även egen saft och champagne. Foto: Mikael Andersson

Så kommer du igång med självförsörjande odling

Var realistisk. Om man har brist på plats eller tid så kan det vara bra att börja med något enkelt. Anna rekomenderar kryddodling, som man kan ha i köksfönstret. Eller zucchini som är relativt lätt att odla.

Odla mycket. Det lönar sig mer att odla många potatisar än bara några få.

Fokusera på det som är gott. Odla bara det som du vet att du kommer äta upp.

Ge inte upp. Öka chanserna att lyckas genom att sprida ut odlingsplatserna.

Ta hand om jorden. Det viktiga är inte att sköta grönsakerna – utan jorden de växer ur. Genom att tillföra mycket grönmaterial och gödsel så kan även den sämsta jorden blomstra.

Spar vatten. Samla regnvatten i tunnor och hindra vattnet i jorden från att avdunsta genom att täcka det med ett lager ensilage till exempel (täckodling).

Här kan du följa Annas trädgårdarbete

Facebook: Kohagens Bästa

Instagram: kohagensbasta

Psst! Missa inte trädgårdsvisningen nu på söndag, den 25 augusti. Pågår kl 13-18 på Mörbytorpsvägen 303.

Studenter i Täby först ut att sortera av matavfall

Nyheter "Felsortering är den största utmaningen" Studentbostäderna "Freja” vid Gärdesvägen i Täby blir först ut av Stockholms studentbostäder att börja med matavfallsinsamling.onsdag 29/1 17:26

SL:s bruk av kroppskameror anmäls

Nyheter Kontrollanter kan ha brutit mot GDPR En man har anmält bruket av kroppskameror i SL-trafiken till Datainspektionen. Enligt anmälan har kameror använts för att hota passagerare.onsdag 29/1 11:30
Stockholm Direkt