Vallöfte. Med hjälp av nybyggda hyreslägenheter ska stadens unga få en egen bostad. Foto: Sanna Källdén / Most Photos

De lovar bostad till alla unga stockholmare

Socialdemokraterna tänker införa en flytta hemifrån-garanti för alla stockholmare mellan 18 och 25 år. Men Liberalerna är starkt kritiska till utspelet som de kallar "tomt valfläsk."

  • Publicerad 11:30, 18 maj 2018

Garantin om ett förstahandskontrakt för stadens unga ska kunna möjliggöras genom de 13 000 nya hyresrätter som planeras att byggas 2018-2020.

– Jag vill att unga stockholmare ska kunna flytta hemifrån och börja sitt vuxenliv. En egen bostad innebär både trygghet och frihet, skriver finansborgarrådet Karin Wanngård (S) i ett pressmeddelande.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Liberalernas gruppledare Lotta Edholm är starkt kritisk till utspelet som hon kallar "tomt valfläsk." Hon för också fram en annan grupp som hon tycker borde prioriteras på Stockholms bostadsmarknad.

– Vi ser redan idag att tre av fyra stockholmare som ansöker om förtur på grund av att man utsätts för våld i nära relationer blivit nekade i år, och bara var sjunde våldsutsatt fick under året flytta till ett skyddat boende. Därför vill vi öka antalet skyddade boenden och behovsprövade förturslägenheter, skriver hon i ett pressmeddelande.

Socialdemokraternas garanti gäller personer som har stått i bostadskön sedan det år de fyllde 18, är folkbokförda i Stockholms stad, inte har ett eget förstahandskontrakt eller äger en bostadsrätt samt klarar inkomstkraven.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.