Rågsved. Mona Al Weswasi driver tillsammans med Mikael Rickman en förening med fokus på urbankultur. Foto: Sacharias Källdén

"De målar bort Rågsveds identitet"

På tisdagsmorgonen målades muralmålningen i Rågsveds centrum över med blå färg. Upprörda skyndade dit för att stoppa arbetet.

  • Publicerad 16:29, 13 aug 2019

Mona Al Weswasi var en av de två som sprang ner till väggen och stoppade målningen. Hon beskriver att mannen som utförde uppdraget verkade förvirrad och inte riktigt kunde svara vem han jobbade för.

AVSLÖJAR: Övermålning av klassisk mural – ett misstag

Mona Al Weswasi driver tillsammans med Mikael Rickman en förening med fokus på urbankultur. Bland annat arrangerar de graffitifestivalen i Snösätra.

–  Det här känns väldigt tråkigt. Det är ett brott mot en kulturskatt. Den här målningen har suttit här i 30 år och haft inflytande på väldigt många ungdomar, artister och konstnärer. Den här väggen är en symbol för Rågsved så det här är ett sätt att måla bort Rågsveds identitet, säger Mikael och fortsätter:

– Nu tycker jag att de borde hosta fram pengar för att restaurera den här väggen och satsa på kultur i stället. Det här är större än bara Rågsved, det kommer få konsekvenser i hela landet. Folk kommer inte att låta den här väggen fortsätta vara blå.

Angelica Elliott brukar fotografera i området. Foto: Sacharias Källdén

Angelica Elliott, 29 år, Rågsvedsbo och fotograf som brukar fotografera området.

– Jag låg i badet när jag såg vad som hänt och slängde mig upp. Jag blev så jäkla upprörd så kände jag måste komma ner hit. De har förstört kulturarvet som vi har här i Rågsved.

Gällande uppgiften om att det skulle vara ett misstag ställer sig Angelica Elliott kritisk till.
– Nu får fastighetsägaren uttala sig. Han får rätta till sin skit. Sanera den blå färgen, restaurera målningen och K-märk den.

FADÄS. Övermålningen av muralväggen i Rågsved visade sig bygga på ett missförstånd. Foto: Elinor Karlin