De möter kunder med precision

Hur tar man sig en an en marknad som prispressas av import? För Milltool i Bålsta är lösningen att jobba riktigt nära både kunder och leverantörer. Och att ibland tacka nej till en affär.

  • Publicerad 09:34, 27 sep 2016

Bakom en blå och ganska anonym dörr i norra Bålsta hittar man Milltools lokaler. Bakom enmansföretaget står Ulf Sandberg som sedan 2008 bygger CNC-maskiner för vidareförsäljning. (CNC, Computer Numerical Control är ett datorsystem för att styra verkstadsmaskiner så att man kan tillverka komplicerade delar på ett enhetligt och automatiskt sätt utifrån en cad-ritning).

Väggarna är klädda i frästa skyltar och mitt på golvet står en större maskin som snart ska levereras till Fagersta.

Intresset för mekanik, elektronik och mjukvara gjorde att Ulf Sandberg valde att starta upp verksamheten och lämna en fast anställning.

– Jag har en elbakgrund och en viss teknisk kunskap, men det här kunde jag ingenting om. Min drivkraft har alltid varit tekniken i maskinerna och att lösa unika problem för kunderna, säger Ulf Sandberg.

En av modellerna till försäljning är helt ritad av Milltool och kan bestyckas på olika sätt. Övriga maskiner byggs hos en underleverantör och slutmonteras i Bålsta efter kundens behov. Kundanpassningen är också vad Ulf Sandberg skulle säga är företagets filosofi.

– Grundidén är skräddarsydda lösningar, stå för utbildning på maskinen och ha leverantörer nära för bra support till mina kunder. Det skulle vara mycket svårare att göra om jag var en ren importör.

Dyrt att anpassa i efterhand

För att möta behoven tittar Ulf Sandberg på vilket material som ska fräsas och vilka krav som måste ställas på exempelvis motor, kylning, storlek och snabbhet.

– Kunderna som kommer hit har ofta ett hum om vad de behöver och tillsammans ringar man in några viktiga punkter att ta hänsyn till. Att anpassa en maskin i efterhand är ganska dyrt. Vissa vill effektivisera något som görs manuellt, någon kan vilja förverkliga en affärsidé eller ta tillbaka produktion in house.

– Men märker man att det inte blir bra så får man tacka nej. Det är jätteviktigt att inte vara så ivrig att sälja så det blir problem i nästa led.

Vilka är dina kunder?

– Min stora utmaning är att jag har alla möjliga kunder från olika branscher och med olika krav. En maskin står på tekniska högskolan i Jönköping. En kille tillverkar skoinlägg, en annan gör motorcykeltillbehör i aluminium. Och två maskiner tillverkar verktygslådor till SAS mekaniker. Till dem levererade jag också en scannerlösning. Dilemmat är marknadsföringsdelen. Det är svårt att hitta en kanal eftersom kunderna är så spridda.

Är 3D-printing en konkurrent?

– Nej, det tror jag inte. Teknikerna kompletterar snarare varandra. För prototyptillverkning är nog 3D-skrivare perfekta eftersom de används med ett plastmaterial. En fräs hanterar ju en mängd olika material.

Hur ser framtiden ut?

– Det finns ett företag i Tullinge som säljer frässtål som tillverkas i Sverige. Jag har planer på att bli återförsäljare av stålen. Eventuellt kan de vara intresserade av att bli återförsäljare till mina maskiner.

Milltools råd till att säkra god kvalitet och nöjda kunder

Skaffa dig kunskap om din bransch.
Leta bra leverantörer med omsorg. Låt det ta den tid som behövs.
Var frågvis mot dina leverantörer och lär dig allt.
Träffa dina leverantörer face to face.
Skaffa ett kontaktnät inom ditt affärsområde.
Alla kunder ska behandlas på bästa sätt i alla lägen.
Gör allt du kan för att möta din kunds behov.
Kan du inte möta kundens behov, tacka nej till affären.
Får du en fråga du inte kan svara på så ta reda på svaret, chansa aldrig.
Var tillgänglig för gamla och nya kunder.
Leverera kvalitet både vad gäller produkter och bemötande.
Ha tålamod med ditt företagande.
Anpassa din produkt till din kunds behov och gör den unik

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Lasse är ljuset i Skokloster

Tusentals lampor, en egenbyggd julbock och lampor i alla dess färger. Lasse Nyström är Håbos egen Clark Griswold.lördag 8/12 12:45

Senaste numret

Bålstabladet