Grannar. Isack Shamoun hälsar på Elias Assad på grannlotten. Han har slagit ihop flera lotter för att maxa utdelningen av grönsaker. Foto: Claudio Britos

De odlar mat och grannsämja på kolonilotten

Odla din egen mat. Ha skönt grillhäng med vänner och familj. Lär känna grannarna. Kolonilotterna i Kärsby börjar vakna till liv igen efter vintern. Och medan många koloniföreningar har kö kan den som vill få tag i en odlingslott här imorgon.

  • Publicerad 11:02, 4 maj 2018

Molnen hänger lågt över Norsborg. I korta stunder glimtar solen och den blå himlen fram bakom dem. Nedanför, på Kärsby kolonilottsområde, pågår vårbestyren i var och varannan trädgård. Jord krattas, ogräs rensas och frön sätts i jorden.

– Jag längtar efter det här under vintern. Nu kommer man ut och har något att göra istället för att sitta hemma. Vad ska jag göra annars, spela golf? Odla är roligare, säger Isack Shamoun, Norsborgsbo.

Odlingsbäddarna ligger välkrattade på hans lott. Idag har han satt gröna ärtor. Myntan och tomatplantorna har redan börjat komma upp, trots den överlag rätt kalla våren. Löken är satt och snart är det gurkans och rödbetornas tur.

Men allt beror på vädret.

– För någon natt sedan var det en plusgrad. Gurkan är känslig för kyla så om man sätter den för tidigt kan den dö, säger Isack Shamoun och pekar upp mot himlen.

Ger bort till familjen

Isack Shamoun kom från Libanon till Sverige och Norsborg 1977. Han är uppväxt i stan och började odla först när han kom till Sverige. För honom handlar kolonilotten om att kunna odla goda grönsaker till sig själv. Och till släkten.

– Jag har tio syskon och jag ska dela med dem så det blir inte mycket över sen. Men det är bara roligt, säger han och skrattar.

Några staket bort står Marjut och rensar bort kvickrot och maskrosor. Hon har haft sin kolonilott sedan kommunen beslutade att upplåta mark för en koloniträdgård här, 1983. Då var allt här bara en grästuva.

– Vi fick gräva upp allt själva, berättar hon.

Det är mest intensivt här på våren. Hur mycket man måste vara på lotten under sommaren beror på vad man odlar, förklarar hon.

– Nu är det dags att gräva upp jorden, men man får lite ont i ryggen. Men jag gör det jag ska här, sen går jag hem, säger Marjut, som inte är så intresserad av den sociala biten av kolonilottandet.

Veteran. Norsborgsbon Marjut har varit med i koloniträdgårdsföreningen sedan 1983 då den startade. ”Då var det bara en grästuva”, berättar hon. Foto: Claudio Britos

Uppstickare. Isack Shamouns mynta har redan börjat titta upp ur jorden. ”De är fleråriga så jag behöver inte plantera dem varje år”, säger han. Foto: Claudio Britos

Grillfest. Aydin Capan och Kafiye Deveci njuter av Valborg med grill på kolonilotten. Foto: Claudio Britos

Har varit vilda västern

Som alltid när det handlar om människor i grupp så blir det konflikter. Några tar ansvar och städar, andra håller sig undan. Marjut är glad att hon inte är ordförande längre och kan fokusera på sina vinbärsbuskar, krusbärsbuskar och de grönsaker hon odlar.

– Men morötter går inte, det är för lerig jord, säger Marjut.

Hon och Isack berättar att det har varit lite ”vilda västern” vid lotterna en tid. Till i år har föreningen tagit bort alla stugor, bara tält tillåts.

– Det var stökigt och otryggt med ungdomshäng, knark och folk som sov över i stugorna. Nu hoppas vi att det blir bättre, säger Isack och får medhåll från Marjut.

På andra sidan koloniområdet stiger rök från Aydin Capans och Kafiye Devecis grill. De bjuder på nygrillad kyckling och te från en vedeldad vattenkokare.

– Det är så fint här, vi kommer ofta hit med familj och vänner, säger Aydin medan han serverar en grillad paprika.

För många blir kolonilotten som den trädgård man inte har när man bor i lägenhet. Man kommer hit för att umgås med familj och vänner. Men Elias Assad som bor i hus med trädgård har ändå skaffat sig inte mindre än två lotter här nere.

– Jag ska börja odla grönsaker här, så får trädgården hemma vara fin. Allt är ekologiskt!

Han jobbar som taxichaufför och sitter still i en bil en stor del av tiden.

– Jag har alltid odlat, sedan jag var liten. Jag njuter av att komma hit, jag kan koppla av helt och hållet.

Ledigt. Hos Kärsby koloniförening finns det 55 lotter. Fem av dem är lediga. Foto: Claudio Britos

Syssla. "Nu kommer man ut och har något att göra istället för att sitta hemma. Vad ska jag göra annars, spela golf? Odla är roligare", säger Isack Shamoun. Foto: Claudio Britos

Familjen Suvakci hänger på lotten idag. Emir Yeser går balansgång mellan odlingsbäddarna. Foto: Claudio Britos

En social grej

Vissa lotter är helt täckta av odlingsbäddar. Andra har minskat på odlingen och lagt stenplattor på en del av sin lott och skapat en altan för att kunna umgås. En lott har till och med en sandlåda där de små kan gräva utan att riskera att förstöra odlingarna.

Det är områdets finaste lott, tycker Elias Assad.

– Ibland har de 40-50 personer här på lotten, berättar han.

Det finns ungefär 55 lotter i Kärsby koloniområde. Ungefär fem av dem är nu lediga för den som är sugen på att börja odla. De flesta här är äldre, enligt Isack Shamoun, men det finns också en del familjer. Och alla är välkomna.

Det här är en bra plats för den som vill lära känna andra grannar i området.

– På våren och sommaren är folk här hela tiden. Man träffar folk, sitter här och spelar kort och många grillar. Man kan kanske inte allas namn men man känner igen varandra, säger Isack Shamoun.

Här finns lotterna i Botkyrka

En kolonilott hos Kärsby koloniförening kostar 800 kronor per år.

Du får odla växter, blommor och grönsaker på din odlingslott. Och du förväntas ska hålla rent och städat på och kring lotten.

Vill du veta mer? Ring ordförande Jack Shamoun på
073-5378060.

Fler kolonilotts-
områden i Botkyrka:

Fittja koloniområde, Alby koloniträdgårdsförening, Hallunda fritidsträdgårdsförening, Odlarna Höders/Tornberg koloniträdgårdsförening, Storvretens koloniträdgårdsförening, Tullinge koloniträdgårdsförening. Den som vill ha kontakt med föreningarna kan kontakta Botkyrka kommun.

Det finns många kolonilottsföreningar på andra platser i Stockholm. Gå in på fssk.se för mer info.

Här finns kolonilotter i Skärholmen

I Sätraskogen håller Skärholmens fritidsgårdsförening till. Den har 120 lotter och väntetiden för en lott är 1-2 år. Avgiften för att stå i kö är 200 kronor. Kontakt: sf_if@hotmail.com.

Det finns många kolonilottsföreningar på andra platser i Stockholm. Gå in på fssk.se för mer information.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.