Ye Tian, en av H.E.L.:s ägare, och kocken Hong Duong utanför restaurangen som öppnar på Kommendörsgatan i mitten av november. Foto: Emelie Nyman

De öppnar äkta kinesisk krog på Östermalm

Ingen buffé och inga fyra små rätter. Snart öppnar en "riktig" kinesisk restaurang på Kommendörsgatan med klassisk mat och smaker i modern tappning.

  • Publicerad 11:51, 31 okt 2016

Ye Tian och Jessica Wang, som kommer från Kina, träffades när de pluggade en masterutbildning på KTH. Förra julen kom de på idén att öppna en restaurang som serverar traditionell mat med äkta kinesiska smaker. Det handlar alltså inte om svensk kinamat, ingen buffé, inga fyra små rätter och inget överflöd av sötsur sås.

– Vi vill ta hit något annorlunda och bidra till den asiatiska matmarknaden, säger Ye Tian.

LÄS ÄVEN: Så fixar du riktig HEMLAGAD mat - utan att själv behöva stå i köket

När de letade lokal kom de i kontakt med Hong Duong, ägare av den japanska restaurangen Samurai på Kommendörsgatan 40. Han säger att det är flera som velat köpa hans restaurang genom åren, men han har inte velat sälja till vem som helst så han har sagt nej – tills nu. Anledningen att han sa ja denna gång är att han gillar Ye Tians och Jessica Wangs idé och att det är ett koncept som även han står för.

I våras stängde Samurai och i mitten av november öppnar Ye Tian och Jessica Wang H.E.L., som står för Harbin Engineering Lab. Harbin är en stad i nordöstra Kina, Yes hemstad och där Jessica tidigare har studerat.

– Det blir traditionell mat och smak, men en mer västlig stil i hur det presenteras. Fantasi och fusion är vår slogan, säger Ye Tian.

Förutom att Ye Tians familj har drivit en restaurang i 40-50 år, där hon har hjälpt till en del, har tjejerna inga direkta erfarenheter av restaurangbranschen. Att få in erfarenhet har därför varit viktigt och det får de genom Hong Duong. Han har visserligen stängt sin egen restaurang, men han stannar kvar som kock på H.E.L. Han har jobbat som kock i över 30 år och kan det mesta om asiatisk mat.

– Det blir kinesiska smaker, men vi gör nya recept och utvecklar, säger han.

LÄS ÄVEN: Mexikanskt blir italienskt på Birger Jarlsgatan

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Paradise Hotel festar vidare i lya i Stockholm

Nyheter Så säger grannarna Nu festar deltagarna i Paradise Hotel vidare på Hagagatan 54 i Vasastan.måndag 22/10 21:50

Kravet: Gummit i lekparkerna måste bort

Nyheter V: "Farliga för både barns hälsa och miljön" Fallskydd som är gjorda i platsgjuten gummi i stans lekparker är farliga för miljön såväl som barnen och måste tas därför tas bort. Det kräver nu Vänsterpartiet på Södermalm.måndag 22/10 17:56