Startredo. Saori Ichihara, Kim och Jesper Kvarnefält på Timmermansgatan 38B. Här låg tidigare Öländskans spis. Snart öppnar Ichi. Foto: Elina Lundberg

De öppnar finkrog för Svenssons på Söder

Japanskt smaker, nordiska råvaror, elegant men inte exklusivt. Snart öppnar Ichi, kvarterskrogen vid Mariatorget som dissar fine dining-lyxen. ”Vill imponera på Svenssons”.

  • Publicerad 18:00, 2 okt 2017

Det är folket bakom restaurang Barobao på Hornsgatan som tillsammans med kocken Saori Ichihara snart öppnar krog på Timmermansgatan. Den 14 oktober tar Ichi emot sina första gäster som får räkna med att vara i händerna på kocken.

För veganer, gravida och allergiker görs ändringar men i övrigt är det krogen som bestämmer vad som ligger på faten.

– De kommer inte att ha så mycket att säga till om. Vi serverar en fast femrätters meny som vi varierar efter säsong och tillgång på råvaror. Personligen tycker jag det är magiskt att slippa välja själv, säger krögaren Jesper Kvarnefält.

Så blir nya burgarhaket på Södermalm

Släpp kostymångesten

Målet är att besöket ska kännas elegant utan att gästerna för den sakens skull känner kostymtvång i entrén eller känner sig skinnade när de betalat notan, enligt krögarna som distanserar sig från stans fine dining-scen. Priset för den fasta menyn börjar på 595 kronor.

– Alla har inte råd att äta på Franzén. Det är lätt att skapa en krog för branschmänniskor men vi gör det här för Svenssons som drar i sig korvstroganoff till vardags. Det är dem vi vill imponera på, säger Kim Kvarnefält.

De satsar på SUPER-lokal kvarterskrog

Bossar över köket gör Saori Ichihara, som tidigare arbetat på Esperanto, Shibumi och Oaxen. Hon betonar att Ichi inte kommer vara en traditionell japansk restaurang.

– Jag är från Japan men vill inte begränsa mig till ett cuisine. Vi lagar sånt vi tycker är gott. Jag kommer använda mig av tekniker och smaker från Japan men inspireras också mycket av nordiska råvaror, säger hon.

Ingen snabbmat

På Ichi måste du inte boka bord, runt 20 platser per kväll är vikta för drop in men ett besök här är inget för den som är på språng. Dryga två timmar rekommenderas för en middag.

– Att ha det konceptet på en gata som Hornsgatan hade aldrig funkat. På Barobao äter folk på 40 minuter, sen skyndar de vidare. Här ligger vi lite i skymundan, men det gör inget. Det passar oss, säger Jesper Kvarnefält.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.