Andrea Morelli och Lisa Hedström är sambos och glassfantasterna bakom Morelliamo. Foto: Claudio Britos

De öppnar glassbar mitt i pandemin

Att öppna en glassbar mitt under brinnande viruskris förtjänar en dumstrut, tycker kanske somliga. Men intresset för Morelliamo har visat sig vara tiptop.

  • Publicerad 17:03, 6 maj 2020

Andrea Morelli visar stolt upp utrustningen i glassfabriken på Gubbängsvägen.

– De här fyra maskinerna hade jag i Florens, det är samma modeller!

Här tillbringar han och hans sambo Lisa Hedström sina dagar. Och kvällar. Häromdagen kom Andrea hem klockan 23 och var sedan på jobbet igen klockan 07.

– Man går inte in i väggen när man är egen företagare. Vad är alternativet? Gå i konkurs, säger Lisa.

"Gick ner 95 procent"

Hotet om konken har sällan varit så påtagligt för restaurang- och kafénäringen som de senaste månaderna. För Lisa och Andrea smällde viruset till mitt under deras etablering i de nya lokalerna i Gubbängen, och deras försäljning av glass till andra restauranger fick sig en rejäl törn.

– Vi gick ner 95 procent ungefär, så vi var tvungna att antingen gå i konkurs eller göra något åt det här, säger Lisa.

Receptet för att överleva: spetsa glassbaren med pizzaförsäljning.

Pizzan räddar glassfabriken under krisen. Foto: Claudio Britos

Tonåring. Andrea Morelli i Florens där han lärde sig att göra glass. Foto: Claudio Britos

Cool meny. Många av glassbarens smaker är veganska. Foto: Claudio Britos

– Vi säljer många pizzor, många många, säger Andrea.

Han visar oss ugnen där det går in åtta pizzor åt gången. Glassförsäljningen till Morelliamos besökare går bra den också, om än lite trögare i dag än vanligt på grund av regnet.

– Det här är första dagen det inte är kö, vi är mycket nöjda, säger dagens första kund Lotta Olsson.

Hon tittar in tillsammans med Martin Harris, dagen till ära klädd i glasskjorta.

– Det blir nog en två, tre stycken i veckan, säger han om sitt glassintresse. Och så får vi kvalitetsglassen här en gång i veckan!

Träffades i Florens

Det var när Lisa pluggade italienska i Florens år 2004 som hon och Andrea träffades för första gången, men först när de åtta år senare fick kontakt på Facebook sattes förhållandet – och glasskulorna – i rullning.

Glassigt. Gubbisbon Martin Harris tar tacksamt emot en citron och choklad i strut av Lisa Hedström. Hon tror att coronakrisen lett till att fler ser sig om efter saker att göra i sitt direkta närområde. "Det är väldigt fint hur alla i Gubbängen verkligen har supportat oss", säger hon. Foto: Claudio Britos

– Han var skild och bodde i Stockholm. På den vägen är det, säger Lisa.

Andrea har jobbat med glass sedan han var 19. Lärlingstiden var i just Florens, där han jobbade i stadens äldsta glassbar. I början fick han stå för "hundgörat", som att bära 50 kilo mjölk.

Tids nog fick han även lära sig att handskas med ingredienserna mer finkänsligt. Det handlar inte bara om vilka de är, utan också om hur de används.

– Ger jag tio personer ingredienserna för köttfärssås kommer de att göra tio sorters köttfärssås, säger Andrea för att jämföra med en annan italiensk specialitet.

Är du glassens Leonardo da Vinci?

– Tack så mycket! Men jag är bara en vanlig person som älskar det jag gör.