NYÖPPNAT. Henrik Wittgren, Simon Eriksson och Jesper Kvarnefält står tillsammans med Kim Kvarnefält och Richard Poland bakom nya restaurangen Symbios på Skånegatan. Foto: Sophie Stigfur

De öppnar ny krog i gamla Pet Sounds Bar

De har hyllats för sina restauranger Ichi och Barobao. Nu har det blivit dags för nästa erövring på Södermalm: nya krogen Symbios i Pet Sounds Bars gamla lokal på Skånegatan.

  • Publicerad 19:35, 6 maj 2019

Ljust, öppet och modern nordisk design. Inte mycket påminner om det mörka gamla PSB när gänget bakom krogarna Ichi på Timmermansgatan och Barobao på Hornsgatan nu öppnat nytt i lokalen.

– Vi har blåst ut allt, lokalen var i extremt dåligt skick. Vi har rivit ner väggar och lagt hela våra liv i att sätta vår egen prägel och få konceptet precis som vi vill ha det, säger Jesper Kvarnefält.

Det är han, tillsammans med brorsan Kim, som står vid rodret. Med sig har de kockar som rekryterats från bland andra hyllade Café Nizza och Esperanto. Maten kommer från det nordiska köket och tillagas med tekniker från Frankrike.

De öppnar finkrog för Svenssons på Söder

I en tid då många nyöppnade restauranger satsar på mellanrätter, är det förrätt, varmrätt och dessert som gäller på Symbios.

– Vi har tröttnat på mellanrätter. När vi startade Barobao för fyra år sedan med mellanrätter blev folk helt ställda, de visste inte hur de skulle förhålla sig. När vi nu tar tillbaka det klassiska upplägget blir folk ställda av det istället, säger han och skrattar.

"Finns tillräckligt med öl för 29 kronor"

Restaurangen placerar sig i en mellanklass prismässigt. Men på sikt planerar man att dra igång lite dyrare "affärsluncher", där man också får en amuse bouche och något gott till kaffet. I källaren, där det tidigare varit rockspelningar, vill man på sikt inrätta chambre separée – för de som vill dinera lite avskilt. Ett klart snäpp uppåt vad det gäller glam-faktorn, alltså.

– Det är mycket fokus på barer här, vårt mål är att mat och kvalitet ska värdesättas mer. Det finns tillräckligt med ställen som säljer öl för 29 kronor, så dyr öl som vi har här har vi inte på någon av våra andra restauranger. Men! Då håller den också hög kvalitet.

Är detta dödsstöten för SoFo?

SödermalmDirekt har tidigare rapporterat om att många restauranger i SoFo stänger på grund av höjda hyror – vilket flera menar urholkar den genuina Söderandan. Symbios-gänget är dock övertygade om att de kommer bidra positivt till kvarteret.

– Det behövs en mix av olika ställen med hjärta för att det ska bli bra. Vi kommer också vara aktiva och se till att det inte är olika regler för olika verksamheter när det blir sommargågata. Men vi har såklart också en hög hyra och är ödmjuka inför uppgiften. Samtidigt: ingen kommer ihåg en fegis.

Är det ni som ska blåsa liv i SoFo igen?

– Lite så, vem vet. I alla fall kanske folk kommer hit av en annan anledning än att supa sig fulla, säger Jesper och skrattar.

Symbios har öppet 11.30-01.00 tisdag till lördag.

Snart öppnar årets första sommargågata

Symbios har öppnat i gamla PSB på Skånegatan 80. Foto: Sophie Stigfur