Andreas Kaiser, bryggare på Modernist Brewery, Anna Wikner på Stockholms Bränneri och Jonas Rundqvist, delägare i Modernist, visar nya lokalen på Folkungagatan. Här ska det snart öppnas en bar för alla nyfikna som vill se hur ginen och ölen produceras och som vill smaka på dryckerna. Foto: Ylva Bergman

De öppnar ny öl- och spritfabrik: Bränner lokalt gin på Södermalm

Södermalm har fått ett nytt hantverksbryggeri – och stans första destilleri! Nu bryggs det öl och bränns gin i ett gammalt Jaguar-garage på Folkungagatan.

  • Publicerad 17:41, 25 okt 2016

Den som gillar lokal mikrobärs har säkert redan druckit Modernist brewerys öl som tidigare bryggts i Liljeholmen i konstnärskollektivet Färgkontoret. Men när bryggeriet ville växa räckte inte det gamla storköket till.

Samtidigt som de drog igång lokaljakten bestämde sig Anna och Carl Wikner för att börja bränna sin egen gin. Så gjorde nystartade Stockholms Bränneri och Modernist gemensam sak.

I september fick de nyckeln till det före detta Jaguar-garaget på Folkungagatan 136.

Nästa trend: Lokala destillerier

Nu har den första ölen tappats upp på flaska och om några veckor ska premiärginen vara klar.

Idén att dra igång stans första småskaliga gindestilleriet föddes i Vancouver, där ginälskarna Anna och Carl Wikner bott tidigare. Där besökte de flera lokala destillerier i området och började själva experimentera med smaker.

– Där har bryggeritrenden nått mycket längre än här. Vi ser att nästa våg är små destillerier där dryckesintresserade och nyfikna kan se hantverksprocessen med kryddorna och spriten. Och just småskalig gin är på starkframmarsch, både i England och på västkusten i USA och vi tror att den även är på väg till Sverige, säger Anna Wikner.

Bar på gång

Hon hoppas att bränneriet på Söder ska bli en mötesplats för gin- och dryckesnördar som vill se hur produktionen går till. Att träffa folk har också varit en av anledningarna till att Modernist velat flytta.

Än så länge är lokalen på Folkungagatan inte i ordning men förhoppningen är att ha byggt en bar i anslutning till bryggeriet och bränneriet och släppa in folk här för provsmakningar innan jul. Sen ska det fixas After work-kvällar här en gång i veckan.

– Det ska bli så kul att stå öga mot öga med folk och prata om vad vi håller på med, samtidigt som folk kan prova både gin och öl som gjorts här, säger Jonas Rundqvist, delägare i Modernist och AD till vardags.

Gin + öl = drink?

Både bränneriet och bryggeriet verkar lyckliga över samboskapet, men hur väl gifter sig gin och öl då? Ja, experimenterande har börjat.

– Vi har testat att göra drinkar ihop och längre fram till vi absolut göra gemensamma projekt. Målet är att verkligen göra det här tillsammans, säger Anna Wikner.

Här är pannan "Fåfängan" som Stockholms Bränneri installerat och kört igång. Inom några veckor ska deras första gin vara klar. Foto: Ylva Bergman

Nyöppnat

Vad: Stockholms Bränneri och Modernist brewery har flyttat ihop och gör nu gin och öl under samma tak.
Var: Folkungagatan 136.
Hur: Dryckesproduktionen är igång och planen är att också öppna en bar för att ta emot gäster för planerade events och provsmakningar. Det ska också vara aw-kväll här en gång i veckan. Modernist finns redan på Systembolaget och Stockholms bränneri hoppas dyka upp på hyllorna på närliggande bolag inom kort.
När: Öppnar baren runt årsskiftet. För att ha koll följ bränneriet och bryggerit på Instagram och Facebook.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

StockholmDirekt Comment Policy

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Please read our Comment Policy before commenting.