Fröjdas. Olivia och Karin Hellmouth, dotter och mor, öppnar vegetarisk krog med öppen scen i Sjöstan. Foto: Elina Lundberg

De öppnar ny vegokrog i Sjöstan

Sjöstans nya vegokrog vill frälsa inbitna köttätare och få dem att laga grönt hemma. Snart öppnar familjerestaurangen som vill ha dans på borden, allsång och stojiga gäster.

  • Publicerad 11:27, 13 okt 2017

Fröjdas heter restaurangen som öppnar för lunchgäster på tisdag nästa vecka i Sjöstan vid Sickla udde.

Namnet är välvalt av familjen bakom satsningen. Stockholmskrogar där stillsamma parmiddagar äts i en sober miljö imponerar inte på dem.

"Vill att folk ska skråla ihop"

Istället dukar de upp långbord och en liten scen med piano, gitarrer och mikrofon. Här får den som vill ta sig ton, läsa poesi eller dra igång en allsång. Texthäften och musik till 40 låtar finns förberedda.

– Det är ingen karaoke men vi vill att folk ska skråla ihop. Vi kanske ska ha en hovnarr så att folk förstår att man får dansa på borden och stoja. Vi vill att det ska vara som en 40-årsfest, säger Karin Hellmouth, som ska driva Fröjdas med barnen Olivia och Anders.

"Om två år kommer vi se på Sjöstan som Södermalm"

Till gästernas ungar har en hobbitkoja byggts för lek efter middagen och hundar får gärna hänga med hit. I övrigt är det djurfritt. Inget kött eller fisk på tallrikarna. Ägg och mejerier kan dyka upp i undantagsfall men då finns alltid veganska varianter också.

– Men folk tror att veganskt är något militant så vi pratar om köttfritt, annars kommer bara de som redan är vegetarianer hit, säger Olivia Hellmouth.

Bjuder på recepten

Och Fröjdas vill inte imponera på de redan frälsta. Istället är målet att få många fler att upptäcka vegetarisk mat. Lunchrecepten finns utskrivna för dem som vill laga samma mat i sitt eget kök.

– Även om många är jättemedvetna idag finns det fortfarande mycket vanföreställningar om vegetarisk mat. Målet är att få dem som brukar äta kött att börja äta vegetariskt hemma också, säger Karin Hellmouth.

Köttvägraren Röstlund möter stjärnkocken Dahlgren: "Absolut bullshit"

Sjöstadsborna trycker redan näsan mot fönstret, enligt krögarna.

– Först trodde vi inte att det här var drömläget men alla vi träffar är exalterade. Sjöstan skriker efter en vegetarisk restaurang. Det finns ju nästan bara sushi och pizza i närheten, säger Olivia Hellmouth.

Veg, glutenfrit och eko

Vad: Fröjdas, ny krog i Sjöstan med vegetarisk, ekologisk och glutenfri mat.

Var: Skeppsmäkalargatan 5

När: Öppnar på tisdag för lunch. Kommer längre fram ha café och middagar.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.