Klassisk kringla. Efter midsommar öppnar Gustav Hellström och Elsa Sundell sitt bageri i Kransen. Då kommer kringlan vara på plats igen. Foto: Elina Lundberg

De öppnar nytt bageri i Midsommarkransen

Snart doftar det åter bullar från den klassiska kondislokalen i Kransen. Med Gunnel och Ruth vill nya bagarna hylla alla bakande mor- och farmödrar.

  • Publicerad 11:18, 15 jun 2020

Klassiska Kalaskransen har slagit igen men Midsommarkransen kommer inte behöva leva utan ett bageri särskilt länge till.

Efter midsommar öppnar bagaren Gustav Hellström och Elsa Sundell, konditor och kock, sitt eget ställe i hörnlokalen ett stenkast från tunnelbanan på Svandammsvägen.

– Det känns nästan som ett hedersuppdrag att ta över här. Vi har förstått att Kalaskransen har betytt mycket vilket känns fint men också lite läskigt, säger Elsa Sundell, som tidigare bland annat arbetat på Fotografiska och Artipelag.

Hyllar husmodern

Gustav Hellström, som senast har jobbat som chef på stora bageriet Bak, siktar nu på att bli Kransens lokale bagare.

– Jag är uppvuxen på Gotland där alla känner alla. Det är lite jobbigt men också fint och hela det här området känns som en småstad på ett härligt sätt. Jag känner att närförorten passar oss, säger han.

Fokus är bullar och bröd gjorda på råvaror som valts med omtanke både om klimatet, producenterna och om de som ska äta bakverken. Ingredienserna kommer variera efter säsongerna, precis som på Gustavs farmor Gunnels och Elsas mormor Ruths tid.

– Vi vill hylla och hedra den generationens kvinnor som bara antogs kunna safta, sylta och baka. De gjorde precis allt efter säsong utan att de visste om det. Vi går tillbaka till det, säger Elsa Sundell.