De ordnade babyshower för gräsanden Mona

Dags att slopa begreppet "hönshjärna". Fåglar kan vara bra mycket smartare än vi tror. Åtminstone finsmakaren Mona, som valt att fostra sina barn i en takvåning vid en av stans mest prominenta adresser: Linn och Cecilias balkong vid Nytorget.

  • Publicerad 09:50, 14 jul 2018

Den gamla tvistefrågan om vad som kom först, hönan eller ägget, orsakade huvudbry redan hos de gamla grekerna. Tidigare i år slog brittiska forskare fast att det måste varit ägget – något som också var fallet på en balkong på Katarina Bangata. Eller, åtminstone var det så Cecilia och Linn Hansén först upptäckte att de fått ett något oväntat husdjur.

Det var för ungefär en månad sedan som de upptäckte fem vita ägg i en av blomkrukorna på balkongen. Kort därpå gjorde även mamman, som efter lite efterforskningar skulle visa sig vara en gräsand, entré. Sedan dess har hon blivit kvar.

– Vi fick en total chock först. Vad gör man liksom? Vi kan ingenting om fåglar, och ville verkligen inte göra fel, speciellt inte när ungarna kommer, säger Cecilia.

"Känns jättecoolt"

Efter att ha ringt runt till allt från Skansen till viltvårdare till Djurens ö, hamnade de till slut hos en expert som instruerade dem att det klokaste var att låta mamman vara kvar och ruva äggen i godan ro på deras balkong.

Jonny driver en minibondgård i sitt bostadsområde

Fågeln, som fått namnet Mona Blanca, har sedan dess blivit en stor del av Linn och Cecilias vardag. Mamma Mona har matats med havregryn, och en gammal pajform som fyllts med vatten har nu blivit plaskdamm.

– Det känns jättecoolt att ha henne här, jag har semester nu och går och tittar till henne hela tiden, säger Cecilia.

Via Linns instagram har vännerna följt Monas strapatser på balkongen med stort intresse. När Linn och Cecilia förra veckan därför beslöt sig för att ställa till med en babyshower för gräsanden, var lägenheten fylld av kompisar som ville fira det oväntade husdjuret. Eftersom Linn och Cecilia själva tvingats bli experter på gräsänder sedan Mona flyttade in, anordnade de en fågelquiz. I sann babyshower-anda fick gästerna även rösta på namnförslag åt ungarna: Frank, Pullan Junior, Kompis och Marty McFly.

I juni flyttade en gräsand in på Cecilia och Linn Hanséns balkong på Katarina Bangata. Anden ruvade i en blomkruka och nu har fyra ungar kläckts. Foto: Maja Brand

Uppslutningen var stor när det vankades babyshower. Foto: Linn Hansén

Under gårdagen kläcktes äggen, och fyra fjuniga andungar kikade ut. Bara under den korta stund vi är på plats hinner tre nyfikna vänner komma förbi för att kika.

– Alla tycker det är jätteroligt. Den vanligaste reaktionen är att folk förvånas över att änder ens kan flyga. Speciellt så här högt upp, säger Cecilia.

Normalt tar det ungefär två månader innan en andunge gör sina första flygförsök – och att kasta sig huvudstupa ut från 20 meters höjd på sin premiärtur är ingen god idé enligt expertisen. I morgon har det därför blivit dags att skrida till verket med operation: förflyttning. Årstaviken eller Hammarby Sjöstad ska nu bli Monas, Pullan Juniors och de andra fåglarnas nya hem.

Här är katten som "anfaller" hundar i Hornstull

Mamman, som väser ilsket så fort man närmar sig barnen, blir en svår match att tampas med tror Linn och Cecilia. Planen är att lägga ut ett spår av havre så att hon tillslut hamnar i en bur. Ungarna ska tas med i en separat låda, och släppas ut först. Gör man tvärtom finns det risk för att mamman sticker iväg.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Varför Mona valde just deras balkong är en fråga som gått varm i umgängeskretsen. Kanske var det att denna hyfsat rymliga blomkruka för tillfället stod under ett parasoll och såg svalkande inbjudande ut. Kanske var det ödet.

– Eller så är det helt enkelt den fina utsikten. Hon gjorde i alla fall ett smart val, säger Cecilia och skrattar.

Cirka 20 meter upp finns balkongen där Mona slagit sig till ro. Foto: Maja Brand