En ny slags karta. I kabinettskåpet som ska med på Design Lab S stadsvandring har minnen, dofter och kunskap från Skärholmsbor samlats. "Det finns inte bara en berättelse om Skärholmen, det finns flera. Och de tar aldrig slut, de utvecklas ju fler människor vi träffar", säger Samir Alj Fält. Foto: Design Lab S/Arkivbild

De ordnar annorlunda stadsvandring i Skärholmen

I små burkar i ett specialbyggt skåp finns en kärlekshistoria som utspelade sig i Tyskland på 50-talet, en doft av hopp och en glasspinne. Med dem och lite annat ska Design Lab S visa upp fler olika Skärholmen för världen.

  • Publicerad 10:27, 13 sep 2018

Vad är egentligen Skärholmen? Och vilka värden finns här? Det fick Samir Alj Fält och Alicia Donat-Magnin från Design Lab S i uppdrag att ta reda på.

Uppdragsgivaren, Sveriges nationella centrum för arkitektur och design – Arkdes, hade kanske förväntat sig en rapport eller någon slags karta.

– Men vi tänkte: varför ska vi göra en karta och berätta om Skärholmen när det finns Skärholmsbor som kan göra det istället?, säger Samir Alj Fält.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

De kontaktade ett 20-tal personer som bor eller verkar i Skärholmen som fick bli kartläggare. Började med att fråga dem om deras förhållande till mat. Sen växte det fram.

– Med allt det materialet gick det inte att bara göra en karta. Det skulle inte räcka med några A4 för att verkligen kunna ta del av Skärholmen. Man måste komma hit och ta del av det med alla sina sinnen, säger Samir Alj Fält.

Stadsvandring och skåpkarta

Resultatet har blivit dels en stadsvandring genom området, som hålls första gången på lördag. Dessutom har de skapat en "ny slags karta", i form av ett rullande skåp som innehåller olika verktyg och burkar.

I burkarna som Skärholmskartläggarna själva fått fylla finns allt ifrån ett fotografi från en kärlekshistoria som utspelade sig i Tyskland på 50-talet till glasspinnar, kryddor från en speciell restaurang och "doften av hopp".

Nu hoppas Design Lab S att fler ska ta efter deras arbetssätt.

– Det ska ju byggas mycket i Skärholmen, av en massa aktörer som kommer utifrån och inte involverar de boende i området. Men alla människor vi har pratat med har en massa tankar om hur Skärholmen kan utvecklas, det finns otroligt mycket kunskap och kompetens om man bara lyssnar, säger Alicia Donat-Magnin.

Barn tvingar inredningsvärlden att se Skärholmen

– Vi tänker att när något ska byggas, rivas eller ändras här ska de kunna gå till skåpet och få ta del av den kompetensen. Höra om all kunskap som finns på äldreboendet, vad de som har en funktionsvariation tänker om gymnasietorget eller de ungas visioner om framtidens Skärholmen, säger Samir Alj Fält.

Var det något ni blev förvånade över?

– Jag har ju växt upp i Skärholmen och har sett alla de här platserna, men bara ur mitt eget perspektiv. Men nu insåg jag att en byggnad inte bara är en byggnad, det kan till exempel vara en symbol för makt. Eller kyrkan, den behöver kanske inte ha något med religion att göra, det kan vara en viktig plats för utsatta. Jag har fått flera nya glasögon och det hoppas jag att de som går den guidade visningen också får, säger Samir Alj Fält.

Ortens mest hyllade designers tvingas stänga

Snart kan du köpa en riktig besvikelse i Skärholmen centrum

Närproducerat? 127-barn skapar årets vildaste julklappar

Gå på stadsvandringen "Berättelser om Skärholmen"

På lördag kan du gå Design Lab S och Arkdes stadsvandring "Berättelser om Skärholmen".

Klockan 13.00: För barn mellan 6 och 12 år.

Klockan 15.00: Öppet för alla.

Vandringen tar cirka en timme och starten går vid Svenska kyrkan i Skärholmen.

Vandringen är gratis, men det är bra att föranmäla sig, så att arrangörerna vet hur många som kommer. Anmälan sker till: alicia@designlabskarholmen.se.