FINAL. På Mångkulturellt centrum i Fittja kan Game of Thrones-fans möta slutet tillsammans. Foto: HBO/Claudio Britos

De ordnar GoT-finalträff Fittja

På måndag tar nio år av Game of Thrones slut. I Fittja avslutas spelet om tronen på Mångkulturellt centrum.

  • Publicerad 11:33, 14 maj 2019

Det har varit åtta säsonger av blod, incest, drakar, återuppståndelse, intriger, zombier, och en vinter som hela tiden är på väg.

På måndag är det dags att möta slutet på sagan. I Fittja kan man göra det tillsammans med andra under en helkväll på Mångkulturellt centrum, MKC.

– Vi pratar själva så intensivt om varje avsnitt så vi insåg att vi måste göra något sånt här. Vi är riktiga nördar härute, säger Peter Timothy, projektledare på kulturföreningen Nobo som arrangerar kvällen ihop med Mohammed Ryback, verksamhetsutvecklare på Abf Botkyrka-Salem, och MKC.

Storbildsskärm

Det blir panelsamtal, stand-up show med Game of Thrones-skämt och en utställning med kartor och bilder från serien. Och så, förstås, gemensam tittande på finalavsnittet.

– Och sedan blir det eftersnack, där publiken får snacka av sig om vad de just sett. Vi kommer också ha ett panelsamtal där vi diskuterar paralleller mellan verkligheten och fantasy-serien, säger Peter Timothy.

– Och vi kommer diskutera serien ur ett feministiskt och postkolonialt perspektiv. Som till exempel i avsnitt fyra då Sansa pratade om att övergreppen hon varit med om hade gjort henne till en starkare kvinna, det var det många som reagerade på. Och i avsnitt tre där icke-vita dothrakis fick vara de första som skickades i striden mot the Night king, säger Mohammed Ryback.

Avsnittet släpps på HBO redan klockan 03.00 på måndagen men på MKC börjar arrangemanget först klockan 1t.00.

Hur räddar ni er från spoilers?

– Jag tror det är lite av en oskriven regel att man inte pratar om Game of Thrones förrän man kollat om man riskerar att spoila för någon. En 48 timmars-regel tycker jag är rimlig, säger Mohammed Ryback.

SLUT. "Det kommer vara blandade känslor för många", tror Peter Timothy som ordnar gemensam finalkväll på Mångkulturellt centrum i Fittja. Foto: Claudio Britos

Tre snabba:

Bästa händelsen?

Mohammed: The red wedding, den var väldigt minnesvärd. Och när hämnden kom till Geoffrey och Ramsay. Jag hatade verkligen dem så det var skönt när de fick vad de förtjänade.

Peter: Hardhome, när Jon Snow dödade en whitewalker första gången och hade en face-off med the Night king.

Favoritkaraktär?

Mohammed: Jag gillar de sluga, som Tyrion och Varys. Och så gillar jag Arya Stark men jag hat-älskar Cersei Lannister också, jag vet inte vad det säger om mig?

Peter: Arya. Men jag gillar egentligen hela Stark-familjen.

Vem kommer sitta på järntronen?

Mohammed: Jon Snow. Men det kanske blir något helt oväntat okså. Det finns en teori om att Bran egentligen dog när han blev utkastat ur tornet i första serien och att allt efter det bara är hans dröm.

Peter: Man hoppas ju på Jon, men det kanske blir något helt oväntat. Kanske Sansa? Så länge det blir en Stark är jag nöjd.

SKÄMT. "Det finns inget som man inte blir tokig på", säger komikern Ahmed Berhan om Game of thrones som kommer vara ämnet för hans stand-up show i Fittja på måndag. Foto: Privat

Han gör komedi av Game of Thrones

Hallå där Ahmed Berhan! På måndag kör du standup på kulturföreningen NoBo:s evenemang "The last watch" på Mångkulturellt centrum i Fittja. Vad är det som är kul med serien Game of Thrones?

– Allt. Det finns inget som man inte blir tokig på. Du kan inte älska någon för den kan dö närsomhelst. Det går inte att lita på serien.

Varför valde du att göra komedi av en av de mörkaste och mest allvarliga serierna?

– Serien är så pass stor och de är så många som kollar. Den chockar så många och verkligen påverkar folk. Man blir arg och ledsen och man bara känner så mycket.

Vem är roligast?

– Det finns olika sätt att vara rolig på, men Tyrion antar jag.

Har du specialskrivit skämten för måndagens show?

–  Det kommer vara en blandning. Det är saker jag har tänkt på när jag själv har kollat på serien och snackisar men också grejer som jag har skrivit just för The last watch.

Har du någon favoritscen?

– En av de scener där jag lackade som mest var när Oberyn dog. Jag vet inte varför, det var nog sättet hans skalle krossades på. Det chockade mig mer än The red wedding. Jag skulle kanske inte kalla det min favoritscen men det var bara “dude why?”.

Vilken är din favoritkaraktär?

–Det är så svårt. Jag litar ju inte på serien. Det är som ett dyrt Big brother, man bara väntar på att folk ska åka ut.

Vem kommer att sitta på järntornen?

– Det tänker jag inte svara på. Om jag ska gissa så tror jag Jon Snow om han inte dör igen, han gillar att göra sånt. Jag skulle vilja se Greyworm på järntronen. Jag tror han skulle vara praktisk och saklig. Allt med honom skulle bara vara Ja eller Nej.