De orienterar tills döden skiljer dem åt

Luffarligan har samlat orienterande pensionärer sedan 70-talet. Flera av dem har hittat vänner för livet och kört på ända till slutet – bokstavligt talat.

  • Publicerad 14:47, 5 apr 2018

Men jag längtade verkligen efter att fylla 65

Klockan är tolv och det är onsdag. Vid Farsta IP har över hundra personer samlats för att ge sig ut i Svartviksskogen som ligger några hundra meter ifrån idrottsplatsen. På fasaden på klubbhuset har kartor satts upp och många talar om att det är vårens första dag.

– Det är så skönt att vi fick solen med oss. Jag får abstinens om jag inte får komma ut i skogen en onsdag, säger Luffarligans ordförande Martin Eriksson.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Luffarligan är en orienteringstävling som har funnits sedan 70-talet. Varje onsdag träffas pensionärer och deltidsarbetare för att orientera tillsammans i olika skogar runt om i Stockholm. Alla är välkomna att delta men de flesta som anmäler sig har tidigare tävlat i sporten.

– Jag har hållit på sedan Hedenhös höll jag på att säga, men jag känner mig inte äldre än 25 år, säger Gunvor Granat och skrattar.

Hon står under en gran vid startkontrollen tillsammans med Mats Holmgren. Snart ska de ge sig iväg. Kompassen ställs in och vägen planeras. För Gunvor har Luffarligan betytt mycket och var en stor anledningen till att hon längtade tills dagen hon blev pensionär.

– Tidigare arbetade jag deltid vilket gjorde att jag kunde vara med. Men jag längtade verkligen till 65. Det är här man träffar sina vänner och så blir det motion för både kroppen och huvudet. Men jag springer alltid fel, det är för att man är så ivrig, säger hon och Mats Holmgren fyller i.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

– Det bästa med orienteringen är ändå när man har sprungit fel och sen inser vart man är någonstans, säger han och skrattar.

Sedan starten har Luffarligans fått allt fler medlemmar och i snitt är det 165 personer som går i mål varje onsdag. Under de åren som de hållit igång har de inte ställt in en enda gång.

– När det var en meter snö så kom det bara 27 personer, men vi körde. En annan gång gick en av våra äldsta medlemmar runt spåret med käpp, han hade opererat höften. Ja man missar inte onsdagar helt enkelt, säger Martin Eriksson och skrattar.

En och en kommer de i mål. Efter tävlingarna samlas flera vid solväggen för att dricka kaffe och jämför sina resultat som gps-klockan angivit.

– Här förlorade jag tid, jag fattade inte att det var där jag var, säger en.

– För mig gick det bra, kul att skaren höll, säger en annan.

Trots att motionen är viktig är det för det sociala folk kommer hit menar Martin.

– Det är verkligen en livsstil. Luffarligan har skapat vänner, par och några har till och med avlidit i skogen, sorgligt så klart. Men vi brukar säga det – att sista kontrollen är graven, säger han.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android