De poddar för att hjälpa niorna med gymnasieångest

Gymnasiet är sista anhalten i skolan innan vuxenlivet och för många högstadielever innebär detta stora förändringar och en hel del oro. Det vill eleverna Malin och Saga förändra med Gymnasiepodden.

  • Publicerad 15:46, 17 nov 2017

Malin Persson och Saga Gustavsson går sista året på Täby Enskilda Gymnasium och har en hel del erfarenheter från gymnasieåren att dela med sig av, vilket de gör via Gymnasiepodden. Där riktar de sig till nior och pratar om allt som rör gymnasiet, men framförallt det sociala som syokonsulenten kanske inte kan svara på, men som många undrar över. Hur skaffar man vänner, hur fungerar det med utbytesstudier och hur är folk på gymnasiet?

– Många känner sig oroliga över att börja i gymnasiet och undrar hur det fungerar med vänner och annat mer socialt. Vi vill stilla deras oro och reda ut förutfattade meningar som förekommer, säger Saga.

– När jag skulle börja i gymnasiet trodde jag att folk skulle vara mogna, men det visade sig ju inte vara sant. Istället är det på gymnasiet som man växer upp och förändras mycket och blir mognare, säger Malin.

Podden är deras projekt i kursen Ung Företagsamhet.

I arbetet att starta podden gjorde Saga och Malin en marknadsundersökning och kontaktade högstadieskolor. På så sätt samlade de in tips på olika ämnen de kunde ta upp och då framkom det att niorna har många förutfattade meningar om gymnasiet.

– Vi fick bland annat frågor om hur folk som pluggar på vissa linjer är som personer och det visar sig att nior tror att bara för att man pluggar vissa ämnen så är man på ett visst sätt, säger Malin.

Förra onsdagen hade podden premiär och hittills har de spelat in två avsnitt, men totalt ska de göra 25 avsnitt och kommer därav beröra 25 olika ämnen. Bland annat om prestationsångest, hur det är att ha ett extrajobb vid sidan av studierna, hur det är att fylla 18 år. Senaste avsnittet handlade om att skaffa vänner.

– Vårt bästa tips är att man ska våga prata och engagera sig direkt från början, säger de.

I arbetet att starta företaget och podden har de jobbat med en affärsplan, registrerat företaget, öppnat bankonto, planerat produktionen och haft möten med olika rådgivare. De har podden i samarbete med poddplattformen Acast.

– Det var kul att starta podden, men det är såklart lite nervöst att veta att andra kommer att lyssna, säger Malin.

Första avsnittet hade omkring 150 lyssnare. Och utöver podden har de även ett Instagramkonto där de lägger upp bilder.

– Målet är inte i dagsläget på antalet följare, men vi jobbar fortfarande med det i vår affärsplan. Men en sak vi skojat om, men skulle vara kul, är att vara med i Morgonsoffan på TV4, säger Saga.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Vanligaste felet med engångsgrillar

Nyheter ✓Se brandkårens egna film ✓"Står för nära hälften av sommarbränderna" Det råder totalt eldningsförbud i Stockholms län och det är därmed förbjudet att använda engångsgrill. Här ser du varför.måndag 23/7 15:06

Sjukhusen förbereder sig för fortsatt hetta

Nyheter Tar in extra kylaggregat Länets akutsjukhus förbereder sig för att hantera den ihållande värmeböljan. Bland annat genom att utrusta sjukhusens enheter med extra kylaggregat. "Om den här värmen fortsätter räknar vi med att vi...fredag 20/7 7:30

Vi är stockholm