Stipendium. Socialborgarrådet Jan Jönsson (L) tillsammans med Process Kedjans grundare Richard Karlsson och Andreas Nygren.

De prisas för sitt arbete med unga kriminella

Process Kedjan på Södermalm hjälper unga kriminella på banan igen. Nu har de fått Lagervalls stipendiet av staden.

  • Publicerad 13:28, 24 jun 2019

Nu har Process Kedjan fått ta emot Stockholms stads Lagervalls stipendium på 50 000 kronor för sitt arbete med att söka och fånga upp unga kriminella.

Stipendiet mottogs av Richard Karlsson och Andreas Nygren, grundarna av Process Kedjan, som arbetar för att hjälpa unga kriminella att hitta en väg tillbaka till samhället och motivera dem att leva ett liv fritt från brottslighet och droger.

– Vi blev jätteglada och jättestolt naturligtvis. Vi har byggt upp verksamheten sedan 2013 och man kan bli lite fartblind när man arbetar på. Så att få en sådan här utmärkelse får en att stanna upp och reflektera över vad vi har gjort, säger verksamhetschefen tillika grundaren Andreas Nygren och tillägger:

– Det är ju ett erkännande för organisationen och föreningen när det kommer från socialborgarrådet, vilket i sin tur öppnar en massa dörrar och möjligheter. Men det gynnar alltid målgruppen i slutändan, och det är det vi tänker på.

De hjälper unga kriminella på banan igen

Totalt har Process Kedjan kontakt med flera hundra individer i åldrarna 13–29 år. De besöker dem på häkten, anstalter och institutioner. Här finns förändringsprogram, föreläsningar, gruppaktiviteter och anhörigsamtal. På fritidsverksamheten åker ungdomarna skidor, lagar mat eller producerar musik i studion.

– Jag fick upp ögonen för Process Kedjans arbete vid ett studiebesök och blev mycket imponerad av engagemanget. Coacherna, som tidigare levt ett kriminellt liv, utgår från sina erfarenheter och kan på så vis nå målgruppen på ett unikt sätt. Det är otroligt glädjande att idag få uppmärksamma och prisa deras arbete, säger Jan Jönsson (L), socialborgarråd i Stockholms stad, som delade ut stipendiet.

Lagervalls stipendium delas ut årligen till personer som har arbetat med sociala frågor på ett förtjänstfullt sätt.