Amer Hasan, Peter Andersson, Mohamed Bassam och Hossam Elmagharbi. Foto: Karoline Montero Araya

De rensar sly i väntan på ett fast jobb

De har flytt från olika länder, av olika skäl. Nu jobbar de tillsammans i Flatens naturreservat och alla vill samma sak: Få ett fast jobb.

  • Publicerad 08:00, 26 mar 2017

Klockan är nio och det är morgonsamling med kaffe. Ett tiotal män i åldern 25-65 sitter runt bordet i ett rum vid Flatenbadet. Arbetsledaren Dan Andersson från Skogsstyrelsen går igenom dagens arbete.

– Riset från granarna som vi tog ner igår ska inte eldas, vi samlar istället ihop det till en så kallad bäverhydda. Så kan det bli häckningsplats åt rödhake, svarthätta och gärdsmyg. Även vissa insekter trivs i sådana miljöer, säger han.    

Männen gör arbetspraktik varannan vecka i Flatens naturreservat och läser svenska varannan vecka. Sedan de började i oktober förra året har de hunnit röja stora ytor fria från sly.

"Skönt att komma ut"

Trots att många av deltagarna är högutbildade och har haft kvalificerade jobb i sina hemländer, tycker de att det är okej att jobba i skogen.

– Jag får komma ut och det är skönt. Det värsta är att bara sitta hemma. Man vill jobba och träffa folk, säger Amer Hasan, som jobbade som egen företagare och grossist i sitt hemland Syrien.

– Kylan är lite jobbig, särskilt när det snöar, då är det inte så kul, säger Hossam
Elmagharbi, som jobbade som revisor i sitt hemland Palestina.  

Ska inte förnyas

Projektet avslutas i början av juni och kommer inte att förnyas och det skapar oro i gruppen. Första halvåret har deltagarna fått bidrag från Arbetsförmedlingen och andra halvåret får de avtalsenlig lön från Skogsstyrelsen.

Alla vill inget hellre än att få ett fast jobb. Flera berättar att de betalar ockerhyror – upp till 14 000 kronor i månaden – för lägenheter långt utanför staden, för att ha tak över huvudet, åt sig och familjen.

– Det är svårt att få jobb. Och utan fast jobb får man inget kontrakt på en lägenhet. Allt hänger ihop, man har inget val, säger Amer Hasan. 

Ska bli bättre på svenska

Nyckeln för att ta sig vidare in i samhället är språket, förklarar de. De måste bli bättre på svenska (några av dem pratar redan nu väldigt bra).

– Jag ska ta flera kurser nu för att bli bra på svenska, sedan ska jag söka jobb, säger Hossam.

Dan Andersson öser beröm över deltagarna.

– Alla jobbar så jäkla bra och de gnäller aldrig. Det är jättestor skillnad sedan vi startade i höstas. De är mycket gladare och mer avslappnade nu. Helt klart mår de bra av att känna att de gör nytta, säger han.

John Ingman, en av språkmentorerna, förbereder för att fälla en 30 meter hög gran. Foto: Karoline Montero Araya

”Det här gynnar massor av människor, alla som besöker Flatens naturreservat kan röra sig lättare i skogen när vi öppnar upp markerna”, säger arbetsledaren Dan Andersson. Här hjälper han Sayed Shokat med röjsågen. Foto: Karoline Montero Araya

Frågor till deltagarna

1. Hur länge har du bott i Sverige?

2. Varifrån flydde du? Varför?

3. Bakgrund/utbildning?

4. Hur bor du här?

5. Vad tänker du om framtiden?

Foto: Karoline Montero Araya

Hamza Ataalla, 29.

1. 15 månader. Jag har precis fått uppehållstillstånd och det känns super!

2. Syrien, jag skulle tvingas in i kriget.

3. Jag började läsa engelska på universitetet.

4. Vi bor fyra personer i en trea. Tidigare bodde vi 11 personer i en villa, två i varje rum, så det här är mycket bättre.

5. Jag vill utbilda mig till konditor eller kock.

Foto: Karoline Montero Araya

Moharam Ali Ahmadi, 35.

1. Åtta år. Jag fick uppehållstillstånd för två år sedan.

2. Afghanistan, jag hade massa problem med regimen.

3. Bara femårig grundskola.

4. Jag bor inneboende och hyr rum hos olika personer. Jag flyttar runt var 6:e månad så jag har allt i en väska och en madrass. Det är ganska jobbigt.

5. Jag vill skaffa svenskt körkort, det har jag förstått är viktigt i Sverige, och lättare att få jobb.

Foto: Karoline Montero Araya

Daoud Al-Kas Kockys, 64 (hans roll är språkmentor och tolk)

1. 10 år.

2. Irak, vi flydde på grund av striderna mellan shia- och sunnimuslimer.

3. Civilingenjör. Jag har jobbat i 23 år med att konstruera vägar, broar och hus.

4. Jag bor i en lägenhet med min fru. Vi har tre vuxna barn och fem barnbarn.

5. Jag vill jobba. Jag är frisk och stark och vill inte bli pensionär.

Belal Aldubl fäller slyträd. Foto: Karoline Montero Araya

Sayed Shokat. Foto: Karoline Montero Araya

Flaten-projektet

Ett samarbete mellan Arbetsförmedlingen och Skogsstyrelsen.

Totalt 27 personer deltar.

20 av deltagarna läser svenska varannan vecka och jobbar i skogen varannan vecka, de sju övriga fungerar som språkmentorer för att få killarna att prata mer svenska, en av dem fungerar även som tolk.

Projektet väntar på ny finansiering för att kunna förlängas, det är inte klart än.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Farstaskola byggs ut och får högstadium

Nyheter Ska bli dubbelt så stor Hästhagsskolan i Farsta ska byggas ut. Planen är att skolan ska bli dubbelt så stor och få ett helt nytt högstadium när allt är klart.onsdag 23/5 17:50

Stureby får helt nytt skolhus

Nyheter ✓Så här är det tänkt att se ut ✓Börjar byggas i höst Nu finns skisser på Sturebyskolans nya skolhus. Där görs plats för åtta nya klassrum, fritidsutrymmen och en tillfällig matsal.onsdag 23/5 16:48