De rödgrönrosa bjöd på rättvisemärkt – blev fikadissade

Rättvisemärkt kaffe? Nej tack, sa den borgerliga alliansen.

  • Publicerad 17:45, 10 maj 2017

Det rödgrönrosa styret beslutade för ett år sedan att gå med i organisationen Fairtrade och bli en så kallad Fairtrade city som jobbar för mer rättvis handel.

Den här veckan är det kampanjvecka.

De rödgrönrosa passade på att ställa till med en rättvisemärkt kaffe- och tébjudning i Stadshuset för alla borgarråd i majoriteten och oppositionen.

Uppslutningen blev sådär.

Inte en enda borgerlig politiker kom.

– Det droppade in lite nejtack-anmälningar under dagen. Men det var inget samlat statement som jag uppfattade det, säger Katarina Luhr (MP).

Liberalernas ledare i Stockholm, Lotta Edholm (L), var mycket tydlig i sitt avståndstagande. Hon vill ha en friare handel istället för märkningar.

– Fairtrade är ett varumärke som finansieras av bland annat LO. Stockholms stad ska inte gynna enskilda varumärken som driver kampanjer för sin sak. Flera studier har också visat att märkningen inte leder till högre inkomster för bönderna, skriver hon i ett mejl.

Vad säger du om de här invändningarna, Katarina Luhr?

– Det här är den märkning som finns för rättvis handel i dag. Eftersom det är märkta varor får vi lita på att det följs upp och att det garanteras att producenterna får det bättre, säger Katarina Luhr.

Genom sin medverkar i Fairtrade köper Stockholms stad i dag in rättvisemärkt kaffe, té, chokladpulver och socker till sina cirka 40 000 anställda.

Finns det annat ni vill gå vidare med?

– Man kanske skulle kunna tänka sig att upphandla rättvisemärkta blomsterarrangemang och fruktkorgar till exempel. Men än så länge har vi siktar in oss på de här dagliga varorna, säger hon.

De borgerliga tackade nej till glada fikastunden med Olle Burell (S), Emilia Bjuggren (S), Katarina Luhr (MP), Karin Wanngård (S), Ann-Margarethe Livh (V), Åsa Lindhagen (MP), Daniel Helldén (MP) och Clara Lindblom (V). Foto: Stockholms stad

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.