Fullt ös. Shoppinggänget får ta emot många samtal från personer som vill ha hjälp att handla och få varor hemkörda. Foto: Mikael Andersson

De sadlade om till shoppingproffs i karantäntider

Centrumen vill hjälpa kunderna att handla och butikerna att överleva. Samtidigt är många loppisar inställda. Lösningen? Loppisarrangörer som sadlar om till personal shoppers.

  • Publicerad 14:35, 30 apr 2020

Många tror inte på det och frågar om det verkligen inte kostar någonting?

Telefonen vibrerar på bordet i kontorslokalen ovanför torget i Vällingby centrum.

– Vällingby Delivery, svarar Lotta Moos som om hon aldrig gjort annat.

Egentligen är Lotta konsult, men när ett tänkt jobb ställdes in på grund av coronakrisen var hon inte sen att nappa på chansen att göra något samhällsnyttigt tillsammans med en gammal bekant, loppisgeneralen Maria Wiberg.

– Det är såna tider som man måste hitta helt nya vägar i, nya lösningar på problem som inte fanns tidigare. Nya tjänster, säger Maria Wiberg som ställt om sin loppisverksamhet till att handla åt andra.

Blixtsnabb. Pia rör sig snabbt in och ut från butiken. Det konstigaste hon har fått handla är 120 liter hö. Foto: Mikael Andersson

Många samtal. "En kund bad om ett trepack kalsonger från Dressmann, Pia köpte och gick direkt upp till kunden som nästan fick en chock," berättar Lotta Moos. Foto: Mikael Andersson

Flera centrum intresserade

Behovet har varit stort, Maria och hennes gäng började med att erbjuda hemleverans för Söderhallarnas kunder för några veckor sedan. De cyklade hem folks matvaror på Söder, sedan hörde fler centrum av sig. Nu finns de förutom i Vällingby centrum, som levererar varor i hela Västerort, även i Globen och Jakobsberg. I veckan startar de även i Huddinge centrum.

Många som jobbar är gymnasieelever som tidigare varit anställda vid loppisar. I Vällingby centrum är det däremot Lotta och Pia som är på plats dagligen. Lotta svarar i telefon och Pia Lokrantz, som egentligen är limousineförare, handlar.

– Yngre som ringer är väldigt ursäktande. Det kan vara att de har sjuka barn hemma och inte kan ta sig ut, och då skäms de över att de tar upp vår tid, men det är ju jättebra att de inte ger sig ut med sjuka barn, säger Lotta.

Hög genomsnittsålder

De har redan en handfull stamkunder. Alla stammisar är äldre och i riskgruppen.

– Det blir väldigt personligt efter ett tag, som senast var jag tvungen att fråga "hur gick det nu med brallorna, passar de nu?", skrattar Pia.

Hon fortsätter:

– Det är fascinerande vad genomsnittsåldern måste ha höjts på folk som kan göra skärmdumpar och Facebookinlägg, på grund av den här krisen.

Men på vissa håll får de göra en digital insats.

– Folk ska lära sig att swisha och skicka en bild på sin swishbetalning. Ibland blir man lite tech-support, då får man åka hem till dem och hjälpa dem, säger Maria.

Det är sällan det har blivit fel i en beställning. De berättar att folk är noga, många kollar upp både hylla och artikelnummer eller exakt antal gram.

– Men visst händer det ibland att jag står i butiken och ringer upp kunden för att kolla om de vill ha något på tub eller flaska, säger Pia.

En enda missnöjd

Av hundratals människor som använt tjänsten så är det hittills bara en kund som blivit arg, eftersom gänget i Vällingby inte erbjuder matleverans.

– Han ville att vi skulle handla mat, men vi handlar varken mat, tobak, alkohol eller receptbelagda mediciner, säger Lotta.

De allra allra flesta är dock väldigt tacksamma och ödmjuka.

– Många tror inte på det. "Stämmer det att det inte kostar någonting? Kan jag verkligen få sakerna hemkörda?" frågar de osäkert, skrattar Lotta.

– Jag har blivit kallad både jultomte och ängel, säger Pia.

Topplistan på beställningar

1. Kopiatorpapper: många verkar jobba hemifrån.

2. Bläckpatroner: som sagt, många jobbar hemifrån.

3. "Hemmabyxan": mjukisplagg att jobba i.

4. Böcker: förströelse, folk behöver något att läsa.

5. Krokar och förvaring: folk städar hemma.

Clas Ohlson, Klackenbergs böcker och Barnbolaget är de mest populära butikerna för hemmahandlare i Vällingby centrum.

Gratis hemleverans finns i Globens centrum, Söderhallarna liksom en variant för riskgrupper i Jakobsbergs centrum en dag i veckan. Från och med denna vecka även i Huddinge centrum. Besök respektive centrums hemsida för aktuell information.

Visa merVisa mindre
Stockholm Direkt