Favouv Osondu, Kavian Ferdowsi och Hamid Hussain. Grundaren av Hemlösa.se heter Kavian Ferdowsi och han var själv hemlös under tre års tid. Nu har han lanserat klockan som ska hjälpa de hemlösa i deras vardag. Foto: Jannie Flodman

De säljer klockor – med drömmen om ett hem

Här är nya armbandsuret som ska säljas av Stockholms hemlösa. Pengarna går direkt till organisationen Hemlös.se – och försäljarna. StockholmDirekt har träffat personerna bakom klockprojektet Made by Homeless.

  • Publicerad 20:00, 5 nov 2018

Efter att Kavian Ferdowsi själv varit hemlös i tre års tid grundade han organisationen Hemlös.se 2010. Han ville ge något till de utsatta i samhället. Hemlösa.se hjälper dagligen personer utan hem. Organisationen har bland annat frukostutdelning på Vasagatan klockan 6.20 varje morgon.

Här får hundratals hemlösa personer mackor och kaffe som Kavian samlat in från närliggande restauranger och fik. Frukostutdelningen är själva kärnan i verksamheten säger Kavian. Men eftersom att han har större ambitioner för verksamheten har han nu lanserat en klocka som ska säljas av de hemlösa.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

– Det är jag som designat klockorna och jag har lagt mycket tid och forskning på den så att den ska hålla en hög kvalitet. Och nu kommer killarna här hjälpa mig att montera, paketera och sälja klockorna. De kommer få 100 kronor per klocka och resterande går oavkortat till Hemlösa.se, säger Kavian Ferdowsi.

Hjälper extra i vinter

Kavian hoppas att försäljningen av klockorna på ett långsiktigt plan kan resultera i nya lokaler för Hemlösas Kulturhus som upphörde den 10 oktober i år då de inte kunde vara kvar i lokalerna. På ett kortsiktigt plan ser han att försäljningen kan bidra till tak över huvudet, sovsäckar och mat till alla hemlösa nu i vinter.

– Klockan är ju en perfekt julklapp, säger han.

En av killarna som kommer vara med i klockprojektet är den hemlöse 19-årige Hamid Hussaini. För tre år sedan tog han sig från Afghanistan till Piteå och nu sedan två månader tillbaka har han vistats i Stockholm. Han väntar just nu på svar från Migrationsverket om han får stanna i Sverige.

– Jag träffade Kavian för bara en vecka sedan när jag åt frukost på Vasagatan. Men trots att vi inte känt varandra så länge känner jag att han är en snäll person. Han försöker fixa ett jobb till mig och jag vill verkligen jobba, säger Hamid Hussaini.

– Men eftersom att jag inte vet om jag får stanna här i Sverige så är tanken om ett jobb mest en dröm just nu, säger Hamid Hussaini.

Här säljer hemlösa kvinnor konst på 8 mars

Favouv Osondu kom till Sverige för fyra år sedan och han har varit hemlös sedan dess. Han jobbar varje dag med att samla in burkar så han kan handla mat. Även han kommer vara med och montera, paketera och sälja klockorna. Favouv hoppas på projektet och tror att det kommer hjälpa honom i framtiden.

För närvarande är projektet i första fasen och nu kan man köpa och betala klockorna med Swish på hemsidan. Planen är att den hemlösa personen själv kommer kunna sälja klockorna ute på stan.

MadeByHomeless. Hemlösas Internationella Flagga är inristad på baksidan av klockan. På framsidan finns antingen Hemlösas Flagga eller ett ankare, som symboliserar stabilitet. Foto: Jannie Flodman

Klockor - Made by Homeless. Stockholm Direkt fick träffa Favouv Osondu, Kavian Ferdowsi och Hamid Hussain som hoppas att försäljningen av klockorna kommer bidra till en bättre situation för de hemlösa. Foto: Jannie Flodman

Hemlösas kulturhus har stängt

För ganska precis två år sedan öppnade Kavian Ferdowsi ett Kulturhus för hemlösa där det fanns bibliotek, datakurser, juridisk rådgivning, träning, terapi med mera.

Kavian Ferdowsi berättade att det varje morgon bildades en jättekö och att kulturhuset hade 400-600 besökare varje dag. Kulturhuset låg i Skanskas hus på Herkulesgatan där han fick låna en 400 kvadratmeter stor lokal. Detta helt utan kostnad då lokalen ska rivas.

Den 10 oktober i år löpte rivningskontraktet ut och verksamheten fick då lägga ner. Kavian Ferdowsi önskar att ett lika fint erbjudande dyker upp snarast. Och lägger stor förhoppning på att försäljningen av klockorna kommer gå bra så han senare kan inverstera i egna lokaler där de hemlösa kan få tillgång till olika aktiviteter, en dusch och tak över huvudet.

På www.hemlosa.se kan du läsa mer om organisationen.

Och på www.madebyhomeless.com kan du läsa mer om klockorna.