Kritik. "Politikerna har slutat ta sitt ansvar för bostadsmarknaden", säger Ola Palmgren. Foto: Sara Rådman

De samlar in vittnesmål från Stockholms bostadsmarknad

Hyresgästföreningen vill uppmärksamma ungas utsatthet i bostadsbranschen. "Vi försöker lyfta fram människorna bakom statistiken", säger Ola Palmgren, talesperson för ungas boende hos Hyresgästföreningen.

  • Publicerad 14:54, 15 sep 2020

I fredags stod en stor flyttkartong uppställd på Medborgarplatsen. På kartongen fanns citat om unga vuxnas erfarenheter av bostadssituationen i Stockholm. Citaten var ett urval av de omkring 600 berättelser som har skickats in till Hyresgästföreningen. De är en del av kampanjen ”Stoppa bostadskaoset”, som vill lyfta ungas bostadssituation i Stockholm.

– Vi kommer att använda citaten för att uppmärksamma makthavare och politiker om vilken ovärdig situation unga har hamnat i. Vi kommer att kräva att de gör någonting åt det här, säger Ola Palmgren.

Vad anser ni behöver göras för att situationen ska bli bättre?

– På längre sikt är det enda som kan lösa situationen att det byggs fler bostäder som unga har råd att bo i. Men att bygga tar lång tid. Det som kan göras idag är att höja bostadsbidragen och göra det lättare för unga att söka bidrag för begränsade perioder.

Samlar in berättelser från unga

Hela 67 000 unga vuxna i Stockholm bor ofrivilligt hemma hos sina föräldrar, enligt hyresgästföreningens uppgifter. Enligt dem har var tredje ung vuxen tappat tron på att hitta en egen bostad.

– Det som är viktigt att veta är att man inte är ensam. Det är många unga som lever i den här utsattheten och ofriheten som bostadsmarknaden innebär. Det är inte bara den enskilda individens fel. Det är ett systemfel som måste åtgärdas, säger han.

I berättelserna som inkommit vittnar unga om orimligt höga hyror och ett otryggt boende. Vissa har haft en hyresvärd som har hotat eller bevakat dem. Någon berättar att hyresvärden iakttog henne medan hon sov. Men vad som utmärker sig, enligt hyresgästföreningen, är alla de berättelser om sexuella förslag och utnyttjanden som unga utsätts för på andrahandsmarknaden.

– Vi har fått in väldigt många sådana berättelser. Det känns verkligen i magen och jag blir så jäkla arg över att det går till så. Jag hoppas verkligen att fler får upp ögonen för det här och att fler agerar så att unga kan få ett tryggt boende. För det här är fan inte okej, säger Ola.

Det här är kampanjen

Kampanjen består av en digital plattform där unga kan dela med sig av sina bostadsberättelser samt få tips och råd.

Hyresgästföreningen i Stockholm kommer att träffa unga runt om i staden för att samla in deras berättelser och diskutera hur bostadskrisen kan lösas.

Senare i höst ska berättelserna användas för att kräva att ansvariga politiker agerar.

Källa: Hyresgästföreningen

Visa merVisa mindre